Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč

: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12

 

 

PRVA SVETA PRIČEST - 2018.

 

 

 

 

 

Dragi roditelji!

Vaše će dijete za koji tjedan primiti prvu svetu pričest. Veliki je i častan ovaj događaj za našu djecu kao i svakog koji s vjerom “sjeda za stol s Kristom” i blaguje na njegovoj gozbi. Kako bi Vaše dijete što ljepše proživjelo ovaj događaj slobodni smo iznijeti nekoliko prijedloga:

• Pomozite svome djetetu da se što ljepše pripremi na prvu svetu ispovijed i pričest. Najljepša pomoć Vašem djetetu jest da i Vi s cijelom obitelji rado pristupite ovim sakramentima pomirenja s Bogom i zajedno sa svojim djetetom pristupite svetoj pričesti. Pomozite djetetu u ispitivanju njegove savjesti. Vi ste prvi i nezamjenjivi odgojitelji svoga djeteta. U razvoju njegove savjesti Vaša je uloga veoma važna. U ispitu savjesti vodite računa o slijedećem:

1. LJUBITI BOGA SVIM SRCEM: - svagdanja molitva - nedjeljna i blagdanska Misa - uzaludno izgovaranje imena Božjega - praznovjerje (...)

2. LJUBITI BLJIŽNJEGA KAO SEBE: - poslušnost i poštovanje prema roditeljima i starijima (braći, sestrama, djedu, baki, nastavniku, prijatelju, bolesniku, invalidu...) - rado pomoći - znati oprostiti - poštivati tuđu imovinu (...)

3. BOG VIDI U SRCU: - iskrenost - klevetanje - ogovaranje – poštenje...

4. BUDITE SAVRŠENI KAO OTAC VAŠ NEBESKI: - marljivo učiti - boriti se protiv sebičnosti, škrtost, lijenosti, zavisti, srditosti, oholosti (praviti se važan), oprostiti, tražiti oproštenje (...) • Razgovarajte u obitelji sa svojim djetetom o značenju i simbolici u našem svakidašnjem životu: zajedničkog blagovanja, stola, kruha, gostiju, uzvanika, pružanja ruke u znak oproštenja - pomirenja – kajanja (...)

• Molite svakog dana u svojim obiteljima prije i poslije jela, ujutro i navečer (ili uputite dijete da to čini i kada Vas nema). Dođite sa svojim djetetom na pobožnost koja se održava svake večeri s početkom u 18,30 sati u bazilici i Sveta misa koja slijedi nakon toga.

• Pročitajte i prokomentirajte s djetetom po koji odlomak iz Svetoga Pisma, a osobito one tekstove koji se odnose na praštanje, pomirenje, kajanje, gozbu... U izboru tekstova mnogo Vam može pomoći udžbenik vjeronauka Vašeg djeteta.

NEKOLIKO VAŽNIH OBAVIJESTI

Trodnevnica i probe za prvu pričest održat će se u četvrtak (03. V.) i petak (04. V.) u 19,00 sati u bazilici. Treći dan trodnevnice (subota 5. V.) biti će prva sveta ispovijed.

Probe za prvopričesničke haljine biti će u župnoj dvorani u četvrtak, 3. svibnja 2018.  za 3. a, b i c razrede nakon proba u bazilici a za sve ostale u petak 4. svibnja nakon probe u bazilici.

Prva pričest biti će u nedjelju, 6. svibnja 2018. za vrijeme svete Mise koja počinje u 11,00 sati u bazilici. Svi prvopričesnici neka dođu u crkvu najkasnije do 10,30 sati kako bi mogli na vrijeme pripremiti se za ulaznu procesiju. Molimo da nikako ne kasnite!!!!

Ispovijedi za prvopričesnike, roditelje i rodbinu biti će u subotu, 5. svibnja 2018., uoči prve pričesti. Za prvopričesnike 3. a i b razreda u 9,00 sati; za 3. c i d u 10,00 sati i za sve ostale u 11,00 sati.

• Svaki prvopričesnik treba imati prvopričesničku svijeću. Najbolje je, ako je moguće, da to bude ona svijeća koja je bila zapaljena na krštenju Vašeg djeteta.

• Kako ne bismo remetili svetost prvopričesničkog slavlja, fotografiranje i snimanje za vrijeme obreda nije dozvoljeno. Fotografirati će smjeti samo “službeni” fotograf kod kojeg ćete kasnije, po želji moći, naručiti kvalitetne fotografije. Nakon završetka bogoslužja biti će najprije zajedničko fotografiranje i druženje u atriju, a nakon toga možete se fotografirati pojedinačno.

• Molimo roditelje da preuzmu u župnoj dvorani prvopričesničku haljinu za svoje dijete u subotu nakon završetka ispovijedi svoga djeteta. Po završetku nedjeljnog prvopričesničkog slavlja i fotografiranja odmah ostavite u župnoj dvorani prvopričesničku haljinu (ne nositi kući!!!).

• Dugi niz godina već se stvorio lijepi običaj da nakon završetka slavlja prve pričesti roditelji počaste kolačima i pićem nazočne na euharistijskom slavlju. Molimo roditelje da u subotu uoči prve pričesti donesu kolača i pića (bezalkoholnog) u sakristiji (od 09,00 do 12,00 sati).

• Mnogi svojoj djeci, unucima, prijateljima... prigodom prve pričesti daruju neki poklon. Neka to svakako bude nešto što će ga podsjećati na duhovni sadržaj ovoga dana (npr. Ilustrirana Biblija mladih; Dječja biblija, Prvopričesnički album…).

• Molimo roditelje da, u tjednu nakon prve pričesti, upute svoje dijete na sv. pričest svakog dana. Sveta Misa u bazilici počinje u 19 sati.

Na svetkovinu Tijelova – četvrtak, 31. svibnja 2018. neka svi prvopričesnici preuzmu i obuku svoju prvopričesničku haljinu u župnoj dvorani najkasnije do 10,30 sati. Nakon sv. mise biti će svečana procesija s Presvetim do crkve Gospe od Anđela.

• Poslije prve pričesti neka Vaše dijete dolazi redovito na svetu pričest (svake nedjelje) i ispovijed (svaki mjesec ili češće prema njihovoj potrebi).

Doprinos (prilog za uzdržavanje Župe, prvopričesničke haljine, poklon) prigodom prve pričesti iznosi 100,00 KN po prvopričeniku (predati vjeroučiteljici Vašega djeteta).

Dragi roditelji, nemojte dozvoliti da Vam vanjske okolnosti (prvopričesnička haljina, cvijeće, svijeće, gosti, zauzetost s drugim poslovima i sl.) zasjene ono najvažnije: ljepotu susreta s Isusom u Prvoj pričesti Vašeg djeteta. Ovo je doista ono najljepše i najvažnije što u ovom trenutku života Vaše dijete može proživjeti!

Uz srdačne pozdrave.

Župnik:  Milan Zgrablić, v. r.

Poreč, 11. travnja 2018.