Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč

: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)
: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)

 

 

 

Poštovani i dragi roditelji,

Kako bi se naši krizmanici što bolje pripremili za slavlje sakramenta svete krizme u jubilarnoj Godini milosrđa, za ovaj lijepi i veliki događaj u njihovu životu, molimo Vas za daljnju suradnju. Iznosimo nekoliko napomena:

• Imajte na umu da je sakrament sv. potvrde ponajprije čin vjere, kršćanske duhovnosti, i da sve ostalo mora biti samo u službi tome, te da nikakve druge činjenice (kumovi, pokloni, odijelo, objed, gosti, fotografiranje...) ne smije odvratiti pažnju od onog najvažnijeg: susreta s Bogom Ocem, Isusom Kristom i Duhom Svetim, te s darovima koje on donosi. Stoga, neizostavno molite svakog dana za svoje dijete. Možete moliti ono što znate. Ne zaboravite na molitvu za primanje darova Duha Svetoga koju ste primili na početku školske godine. Možete se poslužiti i kojim molitvenikom ili izgovarajte riječi molitve oblikujući ih sami. Molite zajednički u obitelji. Dođite na sv. Misu i prikažite ju za svoje dijete. U bazilici sv. Mise su svako jutro u 7,30 sati i 19,00 sati. Svakog dana pola sata prije večernje Mise je molitva krunice ili se obavlja neka kršćanska pobožnost. Petkom je euharistijsko klanjanje od jutarnje do večernje Mise.

• Preporučite svoje dijete/svoju obitelj zagovoru i zaštiti blaženog Miroslava Bulešića, mučenika krizme i svećenika iz naše sredine. Svoj je život iz ljubavi darovao onome koji je Ljubav i iz koje izvire svaka druga prava ljubav. On neka bude zaštitnik međusobne ljubavi u Vašoj obitelji!

• Sakrament sv. potvrde podijelit će, polaganjem ruku, mazanjem uljem krizme i molitvom, u bazilici, mons. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski, u nedjelju, 19. svibnja 2019., za vrijeme svete Mise koja počinje u 11,00 sati. Molimo krizmanike i njihove kumove da dođu najkasnije u 10,45 sati i zauzmu svoje mjesto u crkvi (ne kasniti!!!). Ne zaboravite ponijeti sa sobom Krizmani listić koji će dobiti svaki kandidat za krizmu nakon sv. ispovijedi.

• Za ovaj sakrament pripremati ćemo se trodnevnicom uoči podjele sakramenta Potvrde. U ponedjeljak, 13. svibnja i utorak 14. svibnja biti će u 19 sati sv. Misa u bazilici. Pozivamo krizmanike, njihove roditelje i kumove da sudjeluju na ovoj molitvenoj pripravi (četvrtak i petak). Pri završetku biti će proba. Molimo da krizmanici neizostavno prisustvuju.

• U srijedu, 15. svibnja 2018. biti će u bazilici pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed za krizmanike, roditelje (koji imaju uvjete za sv. ispovijed) i kumove (i oni se trebaju svi ispovjediti i na krizmi pričestiti!). Kumovi koji nisu iz naše župe mogu sv. ispovijed obaviti u župi svoga boravka. Ispovijedi će biti: za učenike 8. razreda iz škole Finida u 16,30 sati, za ostale učenike 8. razreda u 17,30 sati.

• Odjeća krizmanika i kumova (!) na dan podjele sakramenta potvrde neka bude onakva kakva dolikuje posvećenom prostoru (mini i prozirne haljine ne dolikuju crkvenom prostoru)! Molimo roditelje da o ovome svakako vode računa!

• Prilog prigodom sakramenta potvrde iznosi 100,00 KN (taksa, knjižica, uspomena, svijeće...)

• Svaki krizmanik treba imati svijeću. Preporučujemo, ako je moguće, da to bude svijeća koja je gorjela Vašem djetetu na krštenju i prvoj pričesti.

• Radi većeg broja krizmanika i dostojanstva čina, za vrijeme obreda zabranjeno je slikati i snimati. Slikati će smjeti samo službeni fotograf kod kojega ćete moći, ukoliko ste zainteresirani, kasnije nabaviti slike. Po završetku Sv. mise najprije će biti podjela uspomena krizme, zajedničko slikanje svih krizmanika s biskupom, a potom se možete slikati pojedinačno.

• Primanjem sakramenta potvrde svaki pojedinac postaje zreli član Crkve koji dnevno moli i nedjeljom i blagdanom slavi sv. Misu s ostalim vjernicima župe. Neka cijela Vaša obitelj koja je ”Crkva u malom” izgrađuje svoju sigurnu budućnost na temeljima Evanđelja. Garancija napretku te izgradnje je upravo zajednička molitva i zajedničko slavlje euharistije (Mise). Ukoliko nam primanje krizme bude oproštaj od zajednice vjernika (Crkve) do “druge prilike”, postati će upitno jesmo li “uzaludno primili dar milosti Božje”.

• Nakon uspješnog završetka osmog razreda Vaše će dijete zasigurno nastaviti školovanje u srednjoj školi. Uvjereni smo da će svi krizmanici, među kojima je i Vaše dijete, izabrati vjeronauk u srednjoj školi i tako potvrditi obećanje dano na krizmi, te nastaviti svoju duhovno - kulturno - intelektualnu izgradnju. Nakon navršene šesnaeste godine života svaka krizmana osoba koja nastavi kršćanski živjeti može kumovati prigodom krštenja i krizme. Krizmanik koji u srednjoj školi ne pohađa vjeronauk ne ispunjava uvjete za kumovanje.

• Koristim ovu prigodu i zahvaljujem svim našim župnim animatorima u velikodušnoj pomoći u pripremi na sakrament sv. potvrde. Župni animatori su tijekom ove godine kao volonteri poklonili Vašem djetetu svoje dragocjeno vrijeme, pažnju i ljubav. Kršćanski je da budemo zahvalni. Potičem Vas da ovih dana potražite u crkvi animatora Vašeg krizmanika, te im pružanjem ruke i riječima izrazite svoju zahvalnost.

Moleći za Vašu obitelj zagovor Blažene Djevice Marije na nebo uznesene upućujemo Vam najsrdačnije pozdrave:

                                                                                                                                               Milan Zgrablić, župnik

18. travnja 2019.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.