Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

  • Bazilika 1
  • Bazilika 2
  • Bazilika 3
  • Poreč
  • Vrata
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)
: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12

RIJEČI POGLAVARA CRKVE O NEOKATEKUMENSKOM PUTU

Priznajem Neokatekumenski put kao itinerarij katoličke formacije, valjane za društvo i današnja vremena. Stoga žarko želim da braća u episkopatu vrednuju i pomažu zajedno sa svojim prezbiterima ovo djelo nove evangelizacije, kako bi se ono ostvarilo prema smjernicama predloženim od njegovih inicijatora, u duhu služenja mjesnom ordinariju i zajedništvu s njime te u kontekstu jedinstva mjesne Crkve sa sveopćom Crkvom.

Ivan Pavao II, Pismo "Ogniqualvolta" od 30.08.1990. (AAS 82 [1990] 1513-1515)

Neokatekumenski put pomaže obnovi i učvršćivanju kršćanske inicijacije u župama i biskupijama, promičući postupno i radikalno ponovno otkrivanje bogatstva krštenja, pomažući da se kuša božanski život, nebeski život koji je Gospodin započeo svojim utjelovljenjem, svojim dolaskom među nas, svojim rođenjem kao jedan od nas. Taj Božji dar svojoj Crkvi stavlja se biskupu kao jedan od načina biskupijskog ostvarenja kršćanske inicijacije i permanentnog odgoja u vjeri.

Benedikt XVI., Rim Audijencija 17. siječnja 2011.

"I ja danas potvrđujem vaš poziv, podržavam vaše poslanje i blagoslivljam vašu karizmu. Neka Krist ide pred vama, neka vas prati i dovede do ispunjenja ono spasenje kojeg ste vi nositelji. Ja uvijek kažem da Neokatekumenski Put čini veliko dobro u Crkvi. Dakle, prije nego riječju, upravo vašim svjedočanstvom života pokazujete srce Kristove objave: da Bog ljubi čovjeka do te mjere da se predao u smrt za njega i da je uskrišen od Oca kako bi nam dao milost darivanja života drugima.

Papa Franjo, Rim Audijencija 07. ožujka 2015., prilikom poslanja 200 obitelji u misije širom svijeta.

UKRATKO O NEOKATEKUMENSKOM PUTU U HRVATSKOJ

Ovaj je itinerarij katoličke formacije nastao kao plod II. Vatikanskog sabora. Inicijatori Neokatekumenskog puta, španjolski slikar Kiko Argüello i Carmen Hernández, su se susreli u siromašnoj četvrti Palomeras Altas, u predgrađu Madrida. Godine 1974. nadbiskup Annibale Bugnini tajnik Kongregacije za Bogoštovlje i sakramente objavio je u službenom listu Kongregacije kratku bilješku gdje je prvi put odano priznanje Neokatekumenskom putu (usp. Notitiae, br. 95-96, srpanj-lipanj, 1974, str. 229-230). Neokatekumenski put je stigao najprije u Hrvatsku 1977. godine zahvaljujući katehistima itinerantima vlč. Giacomu Raineriu, Luciji Toso i Giorgiu Carnelosu iz Italije. Tada su oni došli u Splitu pozvani od oca Ljudevita Gregova da drže kateheze u župi sv. Obitelji. Mons. Frane Franić tada je ih primio mudro i velikodušno. Možemo reći da splitski nadbiskup Franić je bio vrata Neokatekumenskog puta za Hrvatsku i sve ostale susjedne zemlje.

Godine 1979. Neokatekumenski put dolazi u Pulu, a 1986. u Poreč.

Danas je u župi Uznesenja Bl. Dj. Marije u Poreču prisutno pet zajednica s od prilike 120 članova, na raznim etapama puta. Braća iz zajednica svake godine održavaju kateheze za mlade i odrasle u vremenu došašća ili korizme, mole pohvale s pjevanim psalmima (benediktinski napjev) u došašću i korizmi, slave Pashalno bdijenje, u nedjeljama vazmenog vremena navješćuju na trgu Slobode ispred crkve Gospe od Anđela, pripremaju mlade za susrete sa Svetim Ocem, organiziraju hodočašća i svaki tjedan imaju službu riječi Božje, Euharistiju i dr.

Više o Neokatekumenskom putu, pogleati Statut, proučiti povijest... može pročitati na službenoj stranici: http://www.camminoneocatecumenale.it/new/default.asp?lang=hr

Copyright © Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč - Sva prava pridržana.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.