Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč

: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12
: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)

Kateheza pape Franje na općoj audijenciji 13. 12. 2017.

Draga braćo i sestre, dobar dan!
Nastavljamo niz katehezâ o misi. Danas se pitamo: zašto ići nedjeljom na misu?
Nedjeljno slavlje Euharistije u središtu je života Crkve (usp. Katekizam Katoličke Crkve, 2177). Mi kršćani nedjeljom idemo na misu kako bismo se susreli s uskrslim Gospodinom, ili, bolje rečeno, zato da se on susretne s nama, da slušamo njegovu riječ, da nas hrani za svojim stolom i tako postanemo Crkva, to jest njegovo mistično Tijelo koje živi u svijetu.

"U Evanđelju ove nedjelje došašća Marija zauzima istaknuto mjesto. Vidimo je kako, netom što je u vjeri začela Sina Božjega, poduzima dugo putovanje iz Nazareta prema Judejskome gorju, kako bi posjetila Elizabetu.

Prvi adventski vijenac, kakav danas poznajemo, pojavio se u Njemačkoj 1838. godine u Hamburgu, u domu za siromašnu djecu. Evangelistički pastor Johann Hindrich Wichern okupio je siročad s ulice i smjestio ih u jednu trošnu kuću koja je time postala njihovim novim domom. Želeći djeci bez ikog svog uljepšati dane uoči Božića odlučio je napraviti veliki drveni vijenac i na njemu poslagati upaljene svijeće. Upalio ih je ukupno 24, od toga 19 malenih za svaki dan osim nedjelje i četiri velike, za svaku nedjelju uoči Božića.

 

U nedjelju, 25. studenog 2017. održan je u Vrsaru, u crkvi Majke Božje od Mora susret župnih zborova Porečkog i Rovinjsko-kanfanarskog Dekanata.

Susret je započeo Euharistijskim klanjanjem koje je predvodio domaćin, vlč. mr. Lino Zohil, župnik Vrsara i Gradine. Smotrom je i ovog puta moderirao koordinator tog lijepog projekta, koji u Porečkoj i Pulskoj biskupiji redovito obilježava mjesec sv. Cecilije već 22 godine, član dijecezanskog Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu preč. Rudi Koraca.

Uz. gosp. kardinal Ernest Simoni Troshani, tijekom drugog dana svoga boravka u Istri, predvodio je svečano misno slavlje u porečkoj prvostolnici, a potom je blagoslovio novopostavljeni spomenik sv. Majci Tereziji pored crkvice sv. Eleuterija u Poreču.

Drugog dana svoga posjeta Istri, u četvrtak 23. studenog 2017., albanski kardinal Ernest Simoni Troshani boravio je u Poreču. Svečanost u čast blagoslova novopostavljenog kipa započela je svečanim prijemom u kazališnoj dvorani kojem su prisustvovali albanski predsjednik Ilir Meta, predsjednik parlamenta Makedonije Talat Xhaferi, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, indijski veleposlanik u Hrvatskoj Sandeep Kumar, ministrica kulture Albanije Mirela Kumbaro, ministri za kulturu i dijasporu Albanije i Kosova Dardan Gashi i Pal Lekaj, zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko te gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa suradnicima.

Fotogalerija >>>