Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

  • Bazilika 1
  • Bazilika 2
  • Bazilika 3
  • Poreč
  • Vrata
: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12

Drugog dana trodnevne duhovne pripreme na blagdan sv. Maura, u četvrtak, 19. studenog 2015., vlč. Rikardo Lekaj, župnik u Katedrali u Puli, nadahnutim je riječima protumačio Riječ Božju na večernjoj svetoj Misi. Osvrćući se na evanđeoski tekst koji govori o Isusovom ulasku u Jeruzalem i njegovom sažaljenju i plaču nad gradom zato što nisu prepoznali čas svoga pohođenja, pozvao je nazočne da prepoznaju Božje trajno djelovanje u vremenu.

I danas Isus plače nad mnogim gradovima, selima, obiteljima, pojedincima… jer mnogi ne prepoznaju trenutke Božje blizine. Sv. Mauro je u svom životu prepoznao trenutak Božjeg pohoda i zato je bio spreman dati život za Krista i nije se dao zavesti duhom onoga poganskog svijeta, kao što ni Matatija i njegovi sinovi nisu podlegli duhu i mentalitetu svoga vremena. Iako im se nudila čast, srebro, zlato i mnogi darovi, oni su ostali vjerni savezu otaca svojih. Današnji čovjek isto je u napasti da prihvati ponude „srebro i zlato“ ovoga svijeta i u tim trenucima zaboravlja na Boga i neprolazne vječne vrijednosti. Ohrabruje nas blagdan sv. Maura jer se tijekom mnogih vremena živi hram nije se razvalio, već živi i svjedoči o Božjem djelovanje u srcima ljudi. Kad ne bi bilo vjere vjerojatno ni ovaj veličanstveni hram, ova bazilika, ne bi se sačuvala do današnjeg dana, zaključio je vlč. Lekaj.

Copyright © Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč - Sva prava pridržana.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.