Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč

: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12

 

 

 

Vjernici Šibenske biskupije od 25. do 27. listopada hodočastili su u Porečku i Pulsku biskupiju. Hodočašće je bilo posvećeno mučeniku bl. Miroslavu Bulešiću, a upriličeno je u povodu 70. obljetnice Bulešićeva mučeništva koje je obilježeno 24. kolovoza. Hodočasnici su posjetili Vodnjan, Pulu, svetište bl. Miroslava Bulešića u Svetvinčentu, Rovinj, Poreč i Lanišće, mjesto mučeništva bl. Bulešića. Hodočasnike su predvodili biskupi Tomislav Rogić i Ante Ivas. Prvog dana hodočašća oko 450 hodočasnika u devet autobusa u ranim jutarnjim krenulo je put Istre. Prva postaja bio je Senj, rodni grad i župa biskupa Tomislava Rogića. U senjskoj katedrali euharistiju je predvodio biskup Rogić. Hodočasnicima je riječi pozdrava uputio župni vikar Nikola Prša. 


„Svako hodočašće slika je Crkve naroda Božjeg koje putuje prema vječnosti. I mi na ovom hodočašću želimo krijepiti svoju vjeru na primjeru mučenika bl. Miroslava Bulešića da snaga njegove vjere učvrsti našu vjeru", poručio je u homiliji biskup Rogić. Za senjsku katedralu rekao je kako ona diše dahom povijesti svjedočenja vjernosti Bogu i hrvatskom narodu. Vjernice senjske župe priredile su hodočasnicima okrepu u župnim prostorijama. Hodočasnici su posjetili stalnu izložbu crkvene umjetnosti „Sakralna baština", a bio je otvoren i Gradski muzej. 
Sljedeća postaja bio je Vodnjan i župna crkva Sv. Blaža. Osim relikvija sv. Blaža u vodnjanskoj župnoj crkvi čuva se još 370 relikvija 250 različitih svetaca. Uz trn s Isusove krune, komadić vela Bogorodice, česticu Kristova križa i mnoge druge, posebnu pozornost privlače neraspadnuta, posve očuvana tijela ili dijelovi tijela sv. Sebastiana, sv. Barbare, sv. Marije Egipatske, sv. Leona Bemba, sv. Ivana Olinija i sv. Nikoloze Bursa, rekao je hodočasnicima župnik Marijan Jelenić. 
Pohod svetištu bl. Miroslava Bulešića, župnoj crkvi Navještenja BDM u Svetvinčentu 26. listopada bio je središnji događaj hodočašća. U glavnom oltaru crkve čuvaju se ovozemni ostaci bl. Bulešića. Nakon pozdravnih riječi župnika Darka Zgrablića misno slavlje predvodio je umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan. Primjeri mučenika su ono najljepše što Crkva ima. Isus je bio prvi mučenik i on je preko muke na križu ušao u slavu uskrsnuća, rekao je biskup Milovan. Vjernicima je približio život bl. Bulešića. Istaknuo je kako je on snagu crpio iz euharistije i sakramenata. Njegova rečenica „Moja osveta je oprost" proizlazi iz njegove duhovnosti i predanja koje je pred Bogom stalno činio. „Braćo i sestre želim da nam Gospodin da blaženikove hrabrosti i snage. Neka nas blaženik na putu sazrijevanja te življenja i svjedočenja za vrednote vjere podržava svojom molitvom", rekao je biskup Milovan. Vjernici su svoje štovanje prema blaženiku izrazili ljubljenjem relikvijara u kojem se nalazi blaženikova krv. 
Drugog dana hodočašća vjernici su pohodili i crkvu Sv. Eufemije u Rovinju. Župnik mons. Vilim Grbac približio im je sv. Eufemiju, mučenicu iz prvih kršćanskih vremena čiji se grob nalazi u crkvi. Kada je 800. godine u grad stigao sarkofag smješten je ispred crkvice Sv. Jurja koja je bila na mjestu današnje crkve. Međutim stanovnici Rovinja zahtijevali su veću crkvu koja bi dostojno udomila sarkofag s tijelom sv. Eufemije te je 950. godine podignuta nova crkva. Bila je to trobrodna bazilika s tri polukružne apside. Na sredini te crkve bio je postavljen sarkofag te su od tada zaštitnici Rovinja sv. Juraj i sv. Eufemija. Nakon nekoliko stoljeća neprestanog trošenja i obnavljanja ponovno se javila potreba za novom crkvom. Tada nastaje i sadašnja crkva Sv. Eufemije i sv. Jurja, rekao je mons. Grbac. 
Posljednja točka drugog dana hodočašća bio je posjet katedrali Uznesenja BDM u Puli. Hodočasnike je pozdravio župnik don Rikardo Lekaj i upoznao ih s katedralnom župom i katedralom. 
Posljednji dan hodočašća posjetili su Poreč te u Eufrazijevoj bazilici slavili zaključno misno slavlje hodočašća. Euharistiju je predvodio biskup Rogić, a homiliju je imao župnik župe Srima don Anto Pavlović. Kroz prigodnu meditaciju vjernike je uputio na vrijednosti koje su vodile mučenike bl. Alojzija Stepinca i bl. Miroslava Bulešića. Župnik u porečkoj katedrali Milan Zgrablić hodočasnike je upoznao s umjetničkom i duhovnom vrijednošću Eufrazijeve bazilike. 
Nakon Poreča hodočasnici su stigli na posljednju postaju hodočašća, župu Lanišće, mjesto mučeništva bl. Miroslava Bulešića. U župnoj crkvi Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile župnik Dalibor Pilekić hodočasnike je upoznao s događajima vezanim uz 27. kolovoza 1947. godine kada su u župnoj kući u Lanišću lokalni komunisti ubili Miroslava Bulešić. Šibenski vjernici u župnoj crkvi imali su pobožnost križnoga puta te zatim obišli župnu kuću u kojoj još i danas stoji zid natopljen krvlju bl. Bulešića. (IKA)

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.