Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

  • Bazilika 1
  • Bazilika 2
  • Bazilika 3
  • Poreč
  • Vrata
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12
: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)

Na svetkovinu Tijelova sve od 14. stoljeća održavaju se diljem kršćanskog svijeta svete mise i euharistijske procesije. U našoj župi Poreč se ova tradicija bez prekida održala već preko 600 godina, u svečanom ili skromnijem obliku, od samih početaka sve do danas. Mise i procesije su se održavale i u onim ratnim i neprijateljski raspoloženim vremenima prema kršćanima.

U procesiji se nosi Presveti Sakrament da mu iskažemo javno štovanje i javno ispovjedi vjera u prisutnost Tijela Kristova pod prilikama kruha, te da se zazove Božji blagoslov kako bi nas Bog obdario svakim dobrom i očuvao od svakoga zla.

Na ovogodišnju Svetkovinu Tijelova, u četvrtak, 20. lipnja 2019. svečano euharistijsko slavlje s početkom u 10,00 sati u katedrali u Poreču predvodit će mons. dr. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski u zajedništvu s drugim nazočnom svećenicima. Nakon misnog slavlja biti će svečana procesija uz uobičajne četiri postaje. Procesija s Presvetim će krenuti iz katedrala (eufrazijeve bazilike) po ulicama Sv. Eleuterija i Decumanovoj i zaključiti se ispred crkve Gospe od Anđela na Trgu Slobode.

Misno slavlje i procesiju prenosit će HTV na 1. programu. Putem satelita ili interneta misa i procesija moći će se pratiti u živo u cijelom svijetu od 10,00 do 11,55 sati.

Sve kojima je to moguće i koji žele srdačno pozivamo da se priključe svetoj misi i procesiji.

Vas koji stanujete ili imate radnje, restorane, kafiće… u ulicama Sv. Eleuterija i Decumanovoj, a kuda će proći procesija s Presvetim, molimo da ovog dana zelenilom, cvijećem, upaljenim svijećama, marama, zastavicama u raznim bojama… okite prozore, izloge, ulaze… Također molimo sve koji imaju i u ovoj svetkovini otvorene radnje, restorane, kafiće… u navedenim ulicama da barem u vremenu prolaska procesije (od 10,45 do 12,00 sati) zatvore radnje, sklone sve što je izloženo za prodaju na fasadama i dovratnicima, ugase glazbu i iziđu na ulicu s poštovanjem dočekati, pozdraviti i pomoliti se pred Presvetim Sakramentom.

Uvjereni smo da će Božji blagoslov za koji se moli u procesiji biti na dobro svim ljudima dobre volje bez obzira na njihova vjerska uvjerenja.

Hvala Vam na razumijevanju.

 

Milan Zgrablić, župnik

Janez Barborič, župni vikar

Poreč, 17. lipnja 2019.

Copyright © Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč - Sva prava pridržana.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.