Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

  • Bazilika 1
  • Bazilika 2
  • Bazilika 3
  • Poreč
  • Vrata
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12
: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)

U nedjelju 21. svibnja 2023. u porečkoj je katedralnoj župi podijeljen sakrament potvrde ovogodišnjim krizmanicima. Porečka župa već tradicionalno ima najveći broj krizmanika u Porečkoj i pulskoj biskupiji te ih je ove godine ovom sakramentu pristupilo njih devedeset. Radi se o učenicima osmih razreda OŠ Poreč, OŠ Finida te talijanske OŠ Bernardo Parentino. Njih su od početka školske godine kroz župnu katehezu na to pripremali vlč. Pranjić i župni suradnici. Djelitelj sakramenta je bio mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru. Na euharistijskom su slavlju koncelebrirali mons. Sergije Jelenić, kancelar, vlč. Mladen Pranjić, župni upravitelj i vlč. Boško Čatlak, župni vikar.

U prigodnoj je homiliji mons. Milovan ponajprije naglasio značaj zajedništva u slavlju, jer i slavlje sakramenta potvrde nije samo slavlje krizmanika, kumova i njihovih obitelji već cjelokupne župne zajednice, istodobno pozvavši da i vanjska obilježja slavlja budu odraz unutarnje pripravljenosti na primanje ovoga sakramenta. Nadalje, predslavitelj je sve pozvao i na otkrivanje ljepote zajedništva koja u suvremenom životu zna biti zasjenjena bijegom u svijet virtualnosti. U daljnjem tijeku homilije biskup je pojasnio sadržaj čitanja VII. Vazmene nedjelje. „Apostoli i Isusova majka Marija su bili okupljeno u molitve čekajući dar Isusov – dar Duha Svetoga, koji je na blagdan Duhova sišao na prvu Crkvu. I mi smo sada, poput njih onda, okupljeni u molitvi. Kao što su apostoli i njihovi nasljednici podjeljivali taj dar polaganjem ruku i danas biskupova ruka nad vašim glavama i pomazanje uljem su vanjski znakovi onoga što se događa iznutra. Znamo iz vjeronauka što su sakramenti – vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti“, pojasnio je mons. Milovan.

Potom je biskup krizmanike potaknuo na to da ne zanemaruju i rast u vjeri: „Vi ste dragi mladi u godinama intenzivnoga rasta – fizičkog, afektivnog, intelektualnoga rasta, ali isto tako i moralnog i duhovnog rast. Važno je razlikovati što je dobro, a što zlo. Važno je rasti u vjerskom razmišljanju i moralnom sazrijevanju“, te nastavio:  „Uskrsna svijeća – simbol Isusa Krista –  podsjeća nas na Uskrsnuće kojim je Krist rasvijetlio tamu smrti i grijeha. Kad kažemo idemo na misu, gremo na mašu, možemo reći da idemo na susret s uskrslim Kristom. Na susret s Kristom, ali susret koji će nas potaknuti na slijeđenje Krista. Sveci su pravi prvaci u slijeđenju Isusa Krista. Jedan od njih je naš blaženik Miroslav Bulešić koji je upravo mučenik krizme. On je svojedobno napisao: Moja osveta je oprost. Tko tako može oprostiti? Samo Bog i oni koji su Božji. Sveci su odlikaši u Božjoj školi. Budimo i mi odlikaši u toj školi.“

 „Slušajte Duha Svetoga, on će Vam davati savjete u savjesti. On će Vam biti navigator u životu. Ništa u životu nije lako, ni učiti ni raditi. A i u učenje i rad trebamo uložiti i vlastiti trud i napore. Na isti način trudimo se sazrijevati u vjerskom, duhovnom i moralnom životu“ – uputio je mons. Milovan poticaj krizmanicima, njihovim kumovima i obiteljima te svim nazočnim vjernicima.

Txt: M. Martinčević

(Preuzeto sa https://www.biskupija-porecko-pulska.hr/)

Copyright © Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč - Sva prava pridržana.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.