Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

  • Bazilika 1
  • Bazilika 2
  • Bazilika 3
  • Poreč
  • Vrata
: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)

 

 

Krist Gospodin uzdigao je na dostojanstvo sakramenta ženidbe savez među krštenima kojim muška osoba i ženska osoba uspostavljaju zajednicu svega života po svojoj naravi usmjerenu k dobru supružnika te k rađanju i odgajanju djece. (KKC 1601)

Bitna svojstva ženidbe su jedinstvo i nerazrješivost koju u kršćanskoj ženidbi koju zbog sakramenta zadobivaju posebnu čvrstoću.  (CIC Kan 1055)

 

 

Zaručnici moraju osobno poduzeti određene korake prije samog vjenčanja:

  1. javiti se župniku župe gdje stanuje - vlastitom župniku (kod župnika zaručnice ili zaručnika; to vrijedi i za one koji se žele vjenčati u župi gdje ne stanuju - izvan vlastite župe),
  2. završiti zaručnički tečaj; prijavu za zaručnički tečaj izdaje vlastiti župnik,
  3. prikupiti potrebne dokumenete za postupak za ženidbu (prilikom prvog susreta župnik će obavijestiti zaručnike koji su im dokumenti potrebni za pokretanje postupka za ženidbu),
  4. ukoliko zaručnici nisu kršteni u župi u kojoj pokreću postupak za ženidbu neka sa sobom ponesu Krsni list (ne stariji od 6 mjeseci). Krsni list treba podignuti u onoj župi/crkvi gdje su kršteni.

 

 

Copyright © Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč - Sva prava pridržana.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.