Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

  • Bazilika 1
  • Bazilika 2
  • Bazilika 3
  • Poreč
  • Vrata
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12
: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)

Misno slavlje na Pepelnicu, 06. ožujka, u porečkoj prvostolnici i ove je godine tradicionalno predvodio porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša. Uvodni pozdrav svećenicima i okupljenim vjernicima izrekao je porečki župnik i dekan preč. Milan Zgrablić.

Biskup je na početku prigodne homilije napomenuo kako je korizma vrijeme kada se trebamo sa posebnom pažnjom posvetiti sebi, poput Isusa povući se u svoju pustinju, u osamu, ali ne u materijalnom već u duhovnom smislu. Upravo je blagdan Pepelnice, pepeo koji se koristi pri pepeljenju, ono što nas podsjeća na prolaznost materijalnog, na prolaznost ovozemaljskog života.

U ovoj si korizmi  trebamo posvjestiti da je naš ovozemaljski život jedno određeno razdoblje, i mi trebamo izabrati hoćemo li živjeti u miru ili u sukobu sa svojim bližnjima, hoće li nas, kada nas više ne bude, pamtiti po dobru ili po zlu. Upravo zbog toga, rekao je biskup, Crkva nas potiče na  tri temeljna elementa za plodonosnu korizmu: molitvu, post i djela milosrđa.

Molitva, kao osobni odnos, razgovor s Bogom potiče na obraćenje, na čišćenje od grijeha. Problem je današnjeg društva što se nastoji zatomiti osjećaj za grijeh, no obraćenje prekida niz grijeha koji se nadovezuju. U ovoj smo korizmi pozvani da u skrovitosti razvijemo svoj razgovor s Bogom. Nadalje, Crkva nas potiče na post, ali nije dovoljno samo izvanjsko odricanje od jela pića ili nekog poroka, to je način da naučimo imati kontrolu nad svojim životom, rekao je propovjednik, post nam pomaže da shvatimo tko smo i što smo. Nadalje, djela milosrđa na koja nas poziva Crkva na poseban način u korizmi, ne podrazumijevaju samo davanje milostinje, potrebno je nadasve davati bližnjemu svoje vrijeme, pažnju, ljubav.

Ova nas korizma potiče da se preispitamo, da sagledamo svoje odnose sa drugima i priznamo sebi činimo li ono što je potrebno da bi ti odnosi bili što bolji. Neka ova korizma bude plodonosna tako da da uspijemo sagledati vlastita ograničenja, izdignemo se iznad formalnog življenja vjere te doživimo istinsko obraćenje, zaključio je biskup.

Misno slavlje pjevanjem je uzveličao je katedralni župni zbor.

Copyright © Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč - Sva prava pridržana.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.