Ispis

od 29. XI. do 5. XII. 2021.

od 22. do 28. XI. 2021.

 

od 15. do 21. XI. 2021.

od 01. do 07. XI. 2021.

 

 

od 11. do 17. X. 2021.

 

 

od 11. do 17. X. 2021.

 

 

od 4. do 10. X. 2021.

 

od 20. do 26. IX. 2021.

 

 

od 30. VIII. do 6. IX. 2021.

 

 

od 30. VIII. do 6. IX. 2021.

 

od 23. do 29. VIII. 2021.

 

 

od 16. do 22. VIII. 2021.

 

 

od 9. do 15. VIII. 2021.

 

 

 

od 2. do 8. VIII. 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

od 24. do 30. svibnja 2021.

 

 

od 10. do 16. svibnja 2021.

 

 

od 3. do 9. svibnja 2021.

 

 

od 19. do 25. travnja 2021.

 

 

od 12. do 18. travnja 2021.

 

 

od 5. do 11. travnja 2021.

 

 

od 29. ožujka do 4. travnja 2021.

 

 

od 22. do 28. ožujka 2021.

 

od 22. do 28. veljače 2021.

 

 

od 15. do 21. veljače 2021.

 1. Pepelnica – Čista srijeda

U srijedu, 17. veljače započinje sveto korizmeno vrijeme.

Svete će mise s obredom pepeljenja biti u 7,30 i 18,00 sati u katedrali.

Svetu će misu u 18,00 sati predvoditi mons. dr. Dražen Kutleša, nadbiskup.

 

 1. Molitva, post i nemrs u korizmi

Korizma je vrijeme intenzivne molitve, posta i nemrsa.

Kršćani gledaju primjer posta u svom učitelju Isus Kristu. Na početku svog javnog djelovanja Isus boravi četrdeset dana u pustinji posteći i moleći. Snagom molitve i posta nadvladava sve kušnje Zloga i do kraja vrši Očevu volju. Slijedeći njegov primjer i kršćani kao neizostavni dio svoga života prihvaćaju post i molitvu.

Post nije cilj, nego samo sredstvo po kojem vjernik svoje srce i misli usmjerava prema onom božanskom, nebeskom. Prihvaćajući svojevoljno odricanje od hrane ili svjesno uzdržavanje od onog što umanjuje naše dostojanstvo (zle misli, psovka, ogovaranje…), možemo intenzivnije promišljati i proživljavati ono duhovno. Post je pomoć po kojem uzdižemo naše duhovne sile, naše misli, naše želje k Bogu, izvoru radosti i mira, svetosti i života.

Možemo razlikovati duhovni i tjelesni post. Duhovni post je svako uzdržavanje od zlih misli i riječi. Duhovni post čuva naše srce čistim, jer se svako zlo najprije događa u našem srcu. Iz nečistog srca izlaze opake namisli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažna svjedočanstva, psovke, i svaka nečistoća (usp. Mt 15, 19) kako nas upozorava Isus. Tjelesni, koji se naziva i materijalni post, je uzdržavanje od hrane i drugih tjelesnih potreba i nagona kako bi se intenzivno vježbao ljudski duh i nagon u gospodarenju njegovim silama. Tjelesni post nam pomaže da samo zemaljske želje ne vladaju i gospodare nama. Tjelesni post nije „mučenje“ tijela, već ovladavanje njegovim zahtjevima kako bismo slobodno naše želje mogli usmjeriti prema duhovnom i božanskom.

Uz post nužno je povezana i molitva. Post i molitva su kao „dva anđeoska krila“ kojima se uzdižemo k Bogu. Post bez molitve je dijeta. Post i molitva nam pomažu da činimo ono najvažnije u životu: ljubimo Boga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim, a svoga bližnjega kao samoga sebe. Post i molitva ostvaruju se u ljubavi prema Bogu bližnjemu.

Zakonik kanonskoga prava (kanoni od 1249. do 1253.) ističe da su svi vjernici, svatko na svoj način, dužni činiti pokoru. Pokornički dani i vremena u općoj Crkvi su svaki petak u godini i korizmeno vrijeme.

Post

»Uzdržavanje od mesne ili druge hrane, prema propisima biskupske konferencije, neka se obdržava svakoga petka u godini, osim ako se podudaraju s nekim danom ubrojenim u svetkovine; nemrs pak i post na Pepelnicu i na Petak muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista«. (Kanon 1251.)

Nemrs

»Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili četrnaestu godinu života; zakon pak posta obvezuje sve punoljetne sve do započete šezdesete godine života. Neka se pastiri duša i roditelji ipak brinu da se oni koji zbog maloljetnosti nisu obvezni na post i nemrs pouče o pravom smislu pokore.« (Kanon 1252.)

Životna dob za post i nemrs

Post dakle, obvezuje sve od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs od navršene 14. godine života nadalje. Obdržavanje posta i nemrsa, kao i zamjenu posta i nemrsa - u cijelosti ili djelomično - drugim oblicima pokore, osobito djelima dobrotvornosti i vježbama pobožnosti može pobliže odrediti svaka biskupska konferencija, kaže Zakonik. Tako je za naša područja svaki petak nemrs, to jest ne jede se meso. Ali, ukoliko je netko u takvim okolnostima da mora jesti meso (naprimjer da je u bolnici, u menzi, na terenu, u gostima u nekoj svečanoj zgodi...) onda može jesti meso, a umjesto toga se taj dan treba odreći nečega drugoga ili učiniti neko dobro djelo.

Post i nemrs petkom

Za post i nemrs petak nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Kroz dobra djela ili odricanja kršćani su pozvani dublje proživljavati Isusovo otkupiteljsko djelo. Svaki je petak “mali Veliki petak”. Vjernik se kroz svoje odricanje sa zahvalnošću sjeća Kristova djela i na svoj skromni način uvećava dobrotu u sredini u kojoj živi. Odricanjem snažimo svoju volju, a dobrim djelima pomažemo bližnjima. Jačanjem čežnje i volje za Gospodinom post i nemrs odričemo se grijeha i napasti, a čineći dobra nastavljamo biti njegovo milosrđe u svijetu.

 1. Dan posvećen svetom Josipu

Papa Franjo u svojem Apostolskom pismu Patris corde preporučuje da se svaki 19. u mjesecu na osobiti način posveti sv. Josipu. I slijedećeg 19. u mjesecu, u petak, u katedrali s početkom u 17,00 sati biti će pobožnost sv. Josipu.

 1. Križni put

Svakog petka u korizmi u 17,30 sati biti će u katedrali pobožnost križnog puta.

 1. Pomoć nastradalim u potresu.

Za pomoć nastradalima u potresu tijekom mjeseca siječnja prikupili smo i proslijedili Caritasu  22.155,10 kn.

Hvala svima koji su dali svoj prilog.

 

 

od 8. do 14. veljače 2021.

 1. Idući tjedan spomendani su u:

 

ponedjeljak, 8. II. sv. Jozefina Bakhita;

utorak, 9. II. sv. Skolastika i sv. Apolonija;

srijedu, 10. II. bl. Alojzije Stepinac;

četvrtak, 11. II. Gospa Lurdska, Svjetski dan bolesnika;

subotu, 13. II. sv. Foška.

 

 1. Spomendan bl. Alojzija Stepinca

 

Spomendan „najsvjetlijeg lika Crkve u Hrvata 20-etog stoljeća“ - bl. Alojzija Stepinca je u srijedu, 10. veljače. Svete su mise u katedrali u 7,30 i 18,00 sati.

 

 1. Spomendan Gospe Lurdske

 

Na spomendan Gospe Lurdske, u četvrtak, 11. veljače je Svjetski dan bolesnika.

Svete su mise u katedrali kao svakog dana u 7,30 i 18,00 sati.

Molit ćemo za sve bolesnike i sve koji se brinu za bolesnike i njeguju bolesnike.

Ovog dana podijelit ćemo na večernjoj svetoj misi sakrament bolesničkog pomazanja svima kojima je to potrebno. Svi kojima je potreban ovaj sakrament  - sakrament molitve za ozdravljenje, molimo da se prethodno prijave. Koji ne mogu doći na svetu misu, a žele primiti bolesničko pomazanje, posjetit ćemo ih u njihovim domovima uz poštivanje svih epidemioloških mjera zaštite.

 

 1. Euharistijsko klanjanje

 

Nema duhovnog života bez molitve. Molitva pred Presvetim Oltarskim Sakramentom poseban je privilegij i milost. Koji god možete uključite se petkom u osobnu ili zajedničku molitvu za vrijeme euharistijskog klanjanja koje je od jutarnje do večernje svete mise u katedrali.

 

 

 

 

od 1. do 7. veljače 2021.

 1. Blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnica

 

U utorak, 2. veljače, blagdan je Prikazanja Gospodinova – Svijećnica.

Svete su mise u katedrali u 7,30 i 18,00 sati.

Na spomen Isusova prikazanja u hramu koga je starac Šimun nazvao „svjetlost na prosvjetljenje naroda“ blagoslovit ćemo i zapaliti svijeće na svim svetim misama.

 

 1. Spomendan sv. Blaža

 

U srijedu, 3. veljače spomendan je sv. Blaža, biskupa i mučenika.

Kako je to običaj na kraju svake svete mise koje su u katedrali u 7,30 i 18,00 sati blagoslovit ćemo grla.

Zbog epidemioloških razloga ove godine toga dana svete mise neće biti u crkvi sv. Blaža u Musaležu.

 

 1. Prvi petak u mjesecu

 

 1. veljače je prvi petak u mjesecu.

Svete su ispovijedi prije jutarnje i večernje svete mise u katedrali.

Euharistijsko klanjanje je od jutarnje do večernje svete mise u kapeli sv. Križa u katedrali. Nađimo vremena i budimo s Isusom. S njime nam je ono najbolje koje se nikada oduzeti neće.

Od 15,00 do 17,00 sati je molitva za duše u čistilištu i pokojne pred Presvetim u katedrali.

 

 1. Dan posvećenog života

 

Iduće nedjelje Dan je posvećenog života.

Toga dana molit ćemo napose za sve osobe Bogu posvećene.

od 18. do 24. siječnja 2021.

 1. Pobožnost sv. Josipu u Godini sv. Josipa

U utorak, 19. siječnja 2021., kao i svakog devetnaestog u mjesecu, kako to preporučuje papa Franjo, pola sata prije večernje svete mise u katedrali započet ćemo pobožnost sv. Josipu. Ovu pobožnost možemo vezati uz potpuni oprost. Upute o potpunom oprostu u Godini sv. Josipa možete pročitati u zasebnoj brošuri koja se nalazi na stoliću pri izlasku iz crkve.

 

 1. Brošure u Godini sv. Josipa i molitve sv. Josipu

Na izlazu iz crkve na stoliću za tisak možete preuzeti brošure:

- Potpuni oprost u Godini sv. Josipa

- Devetnica sv. Josipu

- Krunica i litanije sv. Josipu.

 

Također možete uzeti preklopnu prigodnu sličicu s molitvama sv. Josipu.

 

 1. Nedjelja Božje riječi

U nedjelju, 24. siječnja, na III. nedjelju kroz godinu – Nedjelja je Božje riječi – druga po redu.

Ove nedjelje stavit posebno ćemo u središte naše pažnje Božju riječ. Na svetoj Misi u katedrali u 11,00 sati, po uzoru na apostole koji su bacajući kocku izabrali Matiju za apostola, i mi ćemo nakon molitve, na sličan način izabrati jednoga od nazočnih i pokloniti mu Bibliju – Božju riječ.

 

 1. Tjedan molitve za jedinstvo kršćana

Slijedeći tjedan, od 18. do 25. I. je molitvena osmina za jedinstvo kršćana. I mi ćemo na svim misama slijedećeg tjedna moliti po ovoj nakani.

 

 1. Župni vjeronauk

Župni vjeronauk nastavit će se ovog tjedna na način kako je to određeno i za škole. To znači da će prvopričesnici imati župni vjeronauk u župnoj dvorani prema rasporedu i uvjetima kako je to bilo i u prvom polugodištu, a za krizmanike organizirat ćemo župni vjeronauk „kod kuće“.

 

 1. Pomoć nastradalima od potresa

Prošle nedjelje, 10. siječnja, na svim misama prikupljali smo milostinju za nastradale od potresa u Banovini. Sakupljanje novčanih priloga nastavljamo do Svijećnice 2. veljače.

Do sada smo prikupili 16.096,00 kn. Od toga je 90 € i dar od obrta Kocijan koji je poklonio vrijednost borova koje smo imali u crkvi i vrijednost rada oko jaslica za nastradale od potresa.  

Hvala svima koji su se uključili u ovaj znak kršćanske ljubavi prema bližnjemu i ovu humanitarnu inicijativu na bilo koji način i u bilo kojem iznosu.

 

od 4. do 10. siječnja 2021.

 1. Blagoslov vode

U utorak, 5. siječnja 2021., uoči Svetkovine Bogojavljenja, za vrijeme večernje svete mise koja počinje u 18,0 sati u katedrali biti će blagoslov vode.

 

 1. Blagoslov domova i obitelji

Budući da zbog epidemioloških razloga do daljnjega još nećemo blagoslivljati domove i obitelji, preporučujemo da na Svetkovinu Bogojavljenja, kako je to običaj u nekim krajevima, sami blagoslovite svoje obitelji i domove.

Blagoslovljenu vodu možete preuzeti u katedrali. Posuda s blagoslovljenom vodom nalazi se trajno u kapelici Srca Isusova. Ponesite flašicu u koju ćete natočiti blagoslovljenu vodu.

Letak s redoslijedom i molitvama blagoslova možete preuzeti na izlasku iz crkve na stoliću gdje se nalazi ostali tisak.

Katolički kalendar i naljepnicu za blagoslov također možete preuzeti na stoliću za tisak.

 

 1. Svetkovina Bogojavljenja – Tri Kralja

U srijedu, 6. siječnja 2020. je Svetkovina bogojavljenja. Svete su mise u crkvi Gospe od Anđela u 9,00; 10,15 i 11,30 sati, a u katedrali u 9,00; 11,00 i 18,00 sati.

 

 1. Pomoć nastradalima od potresa

Naš nadbiskup, mons. Kutleša, uputio je svećenicima, redovnicima, redovnicima i svim vjernicima zamolbu za pomoć nastradalima od potresa u Petrinji, Sisku, Glini…

Po prijedlogu mons. Kutleše slijedeće nedjelje, 10. siječnja, na svim misama prikupljat ćemo milostinju po ovoj nakani, a svoj prilog možete dati i do blagdana svijećnice 2. veljače u posebnu škrabicu koja se nalazi na dnu crkve.

Hvala svima koji su svoj pomoć proslijedili nastradalima preko našeg župnog ureda ili na neki drugi način.

 

od 21. do 27. prosinca 2020.

1. Božićne ispovijedi

U nedjelju, 20. prosinca 2020. biti će prigoda za svetu ispovijed u bazilici od 16,00 do 18,00 sati.

2. Mise zornice i mise na Badnjak

Mise zornice održavat će se radnim danom do Badnjaka s početkom u 6,00 sati u bazilici i crkvi Gospe od Anđela.

Na Badnjak neće biti večernje svete mise.

3. Božićne svete mise

U četvrtak, 24. prosinca „misa polnoćka“ zbog epidemioloških razloga počet će u 20,00 sati u katedrali. Sv. misu predvodit će mons. Dražen Kutleša, nadbiskup.

Na dan Božića, u petak, 25. prosinca, svete će mise biti kao i nedjeljom:

            u katedrali u 9,00; 11,00 i 18,00 sati,

            u crkvi Gospe od Anđela u 9,00; 10,15 i 11,30 sati.

            Svetu misu u katedrali u 11,00 sati predvodit će mons. Dražen kutleša, nadbiskup.

4. Blagdan sv. Stjepana

Na blagdan sv. Stjepana, u subotu, 27. prosinca, svete mise biti će u 7,30 i 18,00 sati u katedrali.

5. Blagdan Svete Obitelji

U nedjelju, 27. prosinca je blagdan Sv. Obitelji. Svete će mise biti kao i na dan Božića:

            u katedrali u 9,00; 11,00 i 18,00 sati,

            u crkvi Gospe od Anđela u 9,00; 10,15 i 11,30 sati.

6. Prijave za sudjelovanje na svetoj misi

Budući da je zbog epidemioloških razloga ograničen broj okupljanja i zbog raspoređivanja sudionika na svetim misama u različitim terminima, molimo da se prijavite za sudjelovanje na svetoj misi. Prijaviti se možete i putem telefona u župni ured na broj: 431 635.

 

od 14. do 20. prosinca 2020.

 1. Ovaj tjedan u:

ponedjeljak, 14. prosinca je spomendan sv. Ivana od Križa,

utorak, 14. prosinca je spomedan sv. drinskih mučenica,

u nedjelju, 20. prosinca je 4. nedjelja došašća.

 

 1. Privremeni raspored svetih Misa

Do daljnjega će nedjeljom biti svete Mise:

            u katedrali u 9,00; 11,00 i 18,00 sati,

            u crkvi Gospe od Anđela u 9,00; 10,15 i 11,30 sati.

 

 1. Prijave za sudjelovanje na svetoj misi

Za sudjelovanje na svetoj Misi nedjeljom treba se prijaviti putem telefona u župni ured na broj: 431 635.

 

 1. Božićne ispovijedi

U nedjelju, 20. prosinca biti će u bazilici božićne svete ispovijedi od 16,00 do 18,00 sati. Na raspolaganju za svetu ispovijed biti će više svećenika. Poštujmo epidemiološke mjere i pazimo da nas istovremeno ne bude u crkvi više od dozvoljenog broja.

 

 1. 24- satno euharistijsko klanjanje

U vrijeme došašća svakog tjedna biti će 24-satno euharistijsko klanjanje u kapelici katedrale. Klanjanje će biti od mise zornice u petak do mise zornice u subotu.

Zajednička nakana – molitva – neka bude za zdravlje i za sve bolesne, osobito za one koji boluju od korona virusa. Molimo za sve zdravstvene djelatnike. Zdravstveni djelatnici riskiraju svoje zdravlje i život za bolesne. Molimo za njih. To je najbolji način našeg priznanja i zahvale prema njima.

 

 1. Epidemiološka zaštita

Čuvajmo svoje i tuđe zdravlje. Ponašajmo se kao odgovorni kršćani i građani. Budimo savjesni u poštivanju epidemioloških mjera i odredbi nadležnih tijela u ovoj ozbiljnoj opasnosti od zaraze korona virusom.

 

od 7. do 13. prosinca 2020.

1. Ovaj tjedan u:

ponedjeljak, 7. prosinca je sv. Ambrozije,

utorak, 8. prosinca je Svetkovina Bezgrešnog začeća BDM,

četvrtak, 10. prosinca je Gospa Loretska,

subotu, 12. prosinca je BDM Guadalupska,

nedjelju, 13. prosinca, je 3. nedjelja došašća.

 

2. Svetkovina Bezgrešnog začeća BDM

Na Svetkovinu Bezgrešne, u utorak, 8. prosinca, ujutro su mise zornice u 6,00 sati u crkvi Gospe od Anđela i katedrali, a navečer u 18,00 sati također u crkvi Gospe od Anđela i katedrali.

Molimo, prijavite se za sudjelovanje na svetoj misi na Svetkovinu Bezgrešne.

 

3. Privremeni raspored svetih Misa

Do daljnjega će nedjeljom biti svete Mise:

u katedrali u 9,00; 11,00 i 18,00 sati,

u crkvi Gospe od Anđela u 9,00; 10,15 i 11,30 sati.

Zbog malog prostora do daljnjega svetih Misa neće biti u Červaru i Musaležu.

 

4. Mise zornice i večernja sveta misa

Svakog dana održavat će se mise zornice u 6,00 sati u bazilici i crkvi Gospe do Anđela.

Večernja sveta Misa je u 18,00 sati u bazilici.

 

5. Nedjelja caritasa

Treća nedjelja došašća, iduća nedjelja, je „nedjelja caritasa“. Milostinja ove nedjelje prikupljat će se za potrebe Caritasa Biskupije Porečke i Pulske.

 

6. Kvatrena nedjelja

Slijedeća nedjelja, 13. prosinca je „kvatrena nedjelja“. Sv. Misa je na groblju biti će u 15,00 sati.

 

7. Prijave za sudjelovanje na svetoj misi

Za sudjelovanje na svetoj Misi nedjeljom treba se prijaviti putem telefona u župni ured na broj: 431 635.

 

8. 24- satno euharistijsko klanjanje

U vrijeme došašća svakog tjedna biti će 24-satno euharistijsko klanjanje u kapelici katedrale. Klanjanje će biti od mise zornice u petak do mise zornice u subotu.

Zajednička nakana – molitva – neka bude za zdravlje i za sve bolesne, osobito za one koji boluju od korona virusa. Molimo za sve zdravstvene djelatnike. Zdravstveni djelatnici riskiraju svoje zdravlje i život za bolesne. Molimo za njih. To je najbolji način našeg priznanja i zahvale prema njima.

 

9. Epidemiološka zaštita

Nadležna državna tijela u svrhu zaštite zdravlja i sprječavanja zaraze korona virusom, u četvrtak, 26. studenog, donijela su niz mjera među kojima i odredbu da se u pojedinim javnim događanjima ne smije okupljati više od 25 osoba. Ove mjere vrijede od 30. studenog do 21. prosinca. Podsjećamo da je obveza na svim susretima pravilno nositi zaštitnu masku. Za ne nošenje ili nepravilno nošenje maske od 5. prosinca predviđena je kazna od 500,00 kn.

Čuvajmo svoje i tuđe zdravlje. Ponašajmo se kao odgovorni kršćani i građani. Budimo savjesni u poštivanju epidemioloških mjera i odredbi nadležnih tijela u ovoj ozbiljnoj opasnosti od zaraze korona virusom.

 

10. Duhovni život u obitelji

Mnogi zbog razumljivih razloga neće moći u ovim epidemiološkim okolnostima sudjelovati na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj Misi i u zajedničkim pobožnostima i duhovnim susretima. Njima preporučujemo da prate svetu Misu i druge duhovne sadržaje preko naših medija. Gledanje svete Mise na televiziji nikada ne može zamijeniti sudjelovanje na svetoj Misi, kao što ni gledanje kuhanja i konzumiranje hrane na televiziji ne može nas nasititi. Mediji nam mogu pomoći da željom sudjelujemo na svetoj Misi i da se „duhovno pričestimo“.

Nemogućnost dolaska u crkvu izazov je da se više posvetimo osobnoj i obiteljskoj molitvi. Čitajmo kod kuće Sveto Pismo. Možemo zajedno moliti krunicu ili neku drugu molitvu ili pak obaviti neku drugu pobožnost. Možemo u našim domovima prirediti „duhovni kutak“ u kojem ćemo izložiti neku pobožnu sliku, staviti adventski vjenčić, zapaliti svijeću, izraditi jaslice, pomoliti se…

 

11. Vlč. Jurica Vekić, đakon, na pastoralnom praktikumu u našoj župi

Mons. dr. Dražen Kutleša, nadbiskup, dana 1. prosinca 2020. uputio je na službu u našu Župu nvozaređenog đakona, vlč. Juricu Vekića.

Vlč. Vekić, zajedno s još trojicom bogoslova, zaređen je za službu đakona u pulskoj katedrali u subotu, 28. studenog 2020.

Vlč. Jurica Vekić, rođen je 7. studenoga 1982. u Osijeku od oca Zdenka i majke Marije. Sakrament kršćanske inicijacije primio je u župi sv. Josipa Radnika.

Pohađao je osnovnu školu u Osijeku nakon koje upisuje gimnaziju. Maturiravši 2001. godine, upisuje Elektrotehnički fakultet u Osijeku na kojem diplomira 2008. godine. Zapošljava se u Zagrebu, te od 2012. godine pohađa zajednicu Omnia Deo, u kojoj otkriva svoje svećeničko zvanje.

U kolovozu 2013. godine odlučuje se pridružiti braći Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina. Bogoslov postaje 2015. godine ulazeći u kolegij sv. Josipa na Jordanovcu (Zagreb), te započinje Filozofsko-teološki studij Družbe Isusove u Zagrebu, na kojem diplomira 2020. godine.

Vlč. Jurici želimo dobrodošlicu.

 

od 30 XI. do 6. XII. 2020.

 1. Zaštita zdravlja

Nadležna državna tijela u svrhu zaštite zdravlja i sprječavanja zaraze korona virusom, u četvrtak, 26. studenog, donijela su niz mjera među kojima i odredbu da se u pojedinim javnim događanjima ne smije okupljati više od 25 osoba i to uz poštivanje svih drugih epidemioloških mjera. Ove mjere vrijede od 30. studenog do 21. prosinca.

 1. Privremeni raspored svetih Misa nedjeljom

Do daljnjega će nedjeljom biti svete Mise:

u katedrali u 9,00; 11,00 i 18,00 sati

u crkvi Gospe od Anđela u 9,00; 10,15 i 11,30 sati

Zbog malog prostora do daljnjega svetih Misa neće biti u Červaru i Musaležu.

Radnim danom će se svete mise održavati u 6,00 sati u bazilici i crkvi Gospe do Anđela i u 18,00 sati u bazilici.

Za sudjelovanje na svetoj Misi treba se prijaviti putem telefona u župni ured na broj: 431 635.

 1. Mise zornice

U ponedjeljak, 30. studenog počinju Mise zornice u 6,00 sati u katedrali i crkvi Gospe do Anđela. Pola sata prije svete mise molit ćemo krunicu.

I za sudjelovanje na „misi zornici“ potrebno je prijaviti se u župnom uredu.

 1. Župni vjeronauk

Župni vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike održavat će se prema dosadašnjem rasporedu uz poštivanje svih odredbi koje važe za školu.

 1. Blagoslov domova i obitelji

Početkom došašća započinjali smo i blagoslov domova i obitelji. Zbog sadašnje epidemiološke situacije odgađamo početak blagoslova do daljnjega.

 1. 24- satno euharistijsko klanjanje

U vrijeme došašća biti će 24-satno euharistijsko klanjanje u kapelici katedrale. Klanjanje će biti od mise zornice u petak do mise zornice u subotu.

 1. Božićne ispovijedi

Ove godine nećemo moći organizirati zajedničko pokorničko bogoslužje i svetu ispovijed kako smo običavali prethodnih godina pred Božić. No, svi koji žele moći će se ispovjediti. Na raspolaganju za svetu ispovijed biti ćemo svakog dana poslije mise zornice i sat vremena prije večernje svete Mise, tj. od 17,00 sati nadalje u bazilici.

od 16. do 22. XI. 2020.

1. Ovog tjedna, u subotu, 21. studenog, blagdan je sv. Mavra, prvog poznatog porečkog biskupa, zaštitnika Porečke biskupije i grada Poreča.

 

Za ovaj blagdan pripremit ćemo se trodnevnicom: u srijedu, četvrtak i petak. Trodnevnica će svake večeri započeti u bazilici u 17,30 sati molitvom krunice i prigodom za svetu ispovijed. Sveta Misa je u 18,00 sati.

U srijedu, 11. studenog, trodnevnicu će predvoditi vlč. Zoran Cetinić, župni vikar u Gologorici, Cerovlju i u još pet župa Pićanskog dekanata;

u četvrtak, 12. studenog, vlč. Leonardo Krakan župnik u Vižinadi i Brigu,

a u petak, 13. studenog, vlč. Želimir Bagavac, župnik u Kašteliru i Labincima.

 

Na blagdan sv. Mavra, u subotu, 21. studenog, svete su mise u katedrali u 8,00; 10,30 i 18,00 sati.

 

Sv. Misu u 10,30 sati predvodit će mons. Zdenko Križić, biskup Gospićko – senjske biskupije, a u 18,00 sati mons. Dražen Kutleša, nadbiskup, apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije i koadjutor Splitsko – makarske nadbiskupije. Nakon večernje svete Mise nadbiskup Kutleša podijelit će plakete zaslužnim vjernicima Porečke i Pulske biskupije.

Zbog epidemioloških razloga procesije nakon svete Mise u 10,30 sati neće biti.

 

2. Slijedeće nedjelje, 22. studenog, Nedjelja je Krista Kralja svega stvorenja i zadnja nedjelja, zadnji dan, u ovoj liturgijskoj godini.

 

3. Poštujmo sve epidemiološke mjere, kako odredbe, tako i preporuke, budimo odgovorni i čuvajmo svoje i ne ugrožavajmo tuđe zdravlje.

Molimo za zdravlje, za sve koji su bolesni i one koji se brinu za bolesnike kao i za što skori završetak ove pandemije koronavirusa.

Ukoliko dođe do nekih novih epidemioloških odredbi zbog kojih ćemo morati prilagoditi naše planove događanja u župi, obavijestit ćemo vas na uobičajen način podjele obavijesti u našoj župi.

 

od 2. do 8. XI. 2020.

 

 1. Kroz ovaj tjedan u:

ponedjeljak, 2. studenog – spomendan svih vjernih mrtvih – Dušni dan

utorak, 3. studenog – spomendan sv. Martina iz Porresa

srijeda, 4. studenog – spomendan sv. Karla Boromejskog

 

 1. Dušni dan

U ponedjeljak, 2. studenog, na Dušni Dan svete su mise u katedrali u 7,30 i 18,00 sati a u crkvici na groblju u 10,00 sati.

 

 1. Prvi petak u mjesecu

Slijedeći petak je prvi u mjesecu studenom. Prvi petak u mjesecu je na osobiti način posvećen Presvetom Srcu Isusovu. Prigoda za svetu ispovijed je prije jutarnje i večernje svete mise u katedrali.

 

 1. Epidemiološke mjere

Držimo se preporučenih mjera zaštite od zaraze korona virusom: nosimo maske u crkvama, držimo distancu, održavajmo higijenu, dezinficirajmo ruke, u slučaju povišene temperature, prehlade, kašlja… budimo posebno oprezni i odgovorni prema sebi i drugima.

 

od 19. do 25. X. 2020.

 1. Kroz ovaj tjedan u:

srijedu, 21. listopada je spomendan sv. Uršula

četvrtak, 22. listopada je spomendan sv. Ivan Pavao II.

 

 1. Predstavljanje prvopričesnika

U nedjelju, 25. listopada 2020. za vrijeme svete Mise koja počinje u 11,00 sati u katedrali biti će predstavljanje prvopričesnika u ovoj školskoj godini.
Molimo sve prvopričesnike da ove nedjelje  dođu na ovu svetu Misu.

 

 1. Kateheze

U četvrtak započinju kateheze koje organiziraju članovi neokatekumenske zajednice. Kateheze će se održavati četvrtkom i nedjeljom u 19,30 sati u crkvi sv. Eleuterija, počevši od četvrtka 22. listopada. Svi zainteresirani neka se priključe ovim katehezama.

 

 1. Molitva za pokojne

Približava se Dušni dan kada na osobiti način mislimo na naše pokojnike, pohađamo njihove grobove, palimo svijeće i molimo za njih.

Svakog petka od 15,00 do 17,00 sati u kapeli bazilike za vrijeme euharistijskog klanjanja molitva je za pokojne i duše u čistilištu. Molitvu predvode članovi Molitvene zajednice Milosrdnog srca Isusova za duše u čistilištu. Pridružimo se po mogućnosti ovoj molitvi za naše pokojne. Do naših pokojnika dopiremo molitvom isprepletenom ljubavlju prema Bogu i njima.

 

 1. Župne aktivnosti

Župni vjeronauk za odrasle utorkom i biblijsko molitveni susreti petkom održavat će se i nadalje uz poštivanje epidemioloških mjera u velikoj župnoj dvorani s početkom u 19,00 sati.

 

 1. Epidemiološke mjere

Pratimo i prihvatimo sve upute i odredbe Stožere civilne zaštite u svezi zaštite od koronavirusa.

Podsjećamo da je obvezno dezinficirati ruke pri ulasku u crkvu, držati razmak i nositi maske u zatvorenom prostoru.

 

od 14. do 20. IX. 2020.

 1. Kroz ovaj tjedan u:

 

Ponedjeljak je blagdan Uzvišenja sv. Križa

Utorak je spomendan BDM Žalosne

Srijedu je spomendan sv. Eufemije

 

 

 1. Susret krizmanika

 

Susret krizmanika biti će u subotu, 19. rujna 2020.:

            za učenike osmih razreda prošle školske godine iz OŠ Poreč u 9,00 sati

            za učenike iz OŠ Finida i tal. OŠ u 11,00 sati

Okupljanje je u atriju bazilike.

Molimo sve učenike da poštuju sve epidemiološke mjere koje važe i za školu (dezinfekcija ruku, maske, razmak…).

 

 1. Jesenske kvatre

 

U srijedu, petak i subotu su jesenske kvatre – molitveni i prosni dani.

Na kvatrenu nedjelju, 20. rujna  biti će sveta Misa na groblju u 16,00 sati.

 

 

od 7. do 13. IX. 2020.

 

Kroz ovaj tjedan u:

Ponedjeljak je spomendan sv. Marka Križevčanina,

Utorak je blagdan Rođenja BDM - Mala Gospa,

Petak je spomendan bl. Franceska Bonifacia,

Subotu je spomendan Presvetog Imena Marijinog.

 

Svete su mise svakog radnog dana u 7,30 i u 19,00 sati u katedrali.

 

Početak „školske mise“

Od nedjelje, 13. rujna nadalje neće biti jutarnje mise u 7,30 sati u katedrali.

U nedjelju, 13. rujna,  započinje „školska misa“ u 10,15 sati u crkvi Gospe od Anđela.

Na ovoj svetoj misi iduće nedjelje zazvat ćemo Duha Svetoga i moliti na osobiti način za naše učenike, studente i sve prosvjetne djelatnike.

 

Podjela svete krizme

Podjela sakramenta svete potvrde u našoj župi za učenike osnih razreda školske godine 2019./2020. (prošle školske godine) biti će u nedjelju, 27. rujna 2020. Sveta misa krizme biti će u 9 sati u katedrali. Svetu misu predvoditi će nadbiskup, mons. Dražen Kutleša, apostolski adminiatrator Porečke i Pulske Biskupije i koadjutor Splitsko – makarske nadbiskupije.  Molimo da na ovoj svetoj misi, zbog epidemioloških razloga, sudjeluju samo krizmanici, njihovi kumovi i najuža obitelj.

Susret za roditelje krizmanika prošle školske godine iz OŠ Poreč biti će u četvrtak nakon večernje svete mise koja počinje u 19,00 sati u katedrali, a za učenike OŠ Finida i talijanske OŠ u petak nakon večernje svete mise koja također počinje u 19,00 sati u katedrali. Zbog posebnih okolnosti održavanja krizme, molimo sve roditelje naših krizmanika koji žele da njihovo dijete primi svetu potvrdu u ovom terminu svakako sudjeluju na ovom susretu roditelja.

Napominjemo da je Stožer civilne zaštite Istarske županije kojeg je Biskupija konzultirala za održavanje krizmi zadržao sebi pravo da u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije uskrati suglasnost za održavanje krizmi u Biskupiji, pa tako i u našoj župi.

 

Upis za prvu svetu pričest i krizmu

Idućeg tjedna biti će upisi prvopričesnika i krizmanika u vjeronaučnoj godini 2020./21. Svi kandidati dobiti će upisnicu koju će moći preuzeti od svojih vjeroučitelja u školi ili poslije nedjeljne „školske svete mise“ u crkvi Gospe od Anđela.

 

Apostolski upravitelj Porečke i Pulske Biskupije

11. srpnja ove godine papa Franjo imenovao je našeg biskupa mons. dr. Dražena Kutlešu nadbiskupom koadjutorom Splitsko - makarske nadbiskupije, a 3. rujna nadbiskupa Koadjutora imenovao je Apostolskim upraviteljem Porečke i Pulske Biskupije „sede vacante et ad nuctum Sancte Sede“ (tj. „za vrijeme prazne stolice i dok Sveta Stolica drugačije ne predvidi“).

Molimo za novoimenovanog nadbiskupa i njegovu sadašnju i novu službu kao i za budućeg njegovog nasljednika u našoj Porečkoj i Pulskoj Biskupiji. Preporučujemo da ovu nakanu osobito uključimo u naše zajedničko euharistijsko klanjanje svakog petka od jutarnje do večernje svete mise.

 

od 10. do 16. VIII. 2020.

 1. Liturgijski kalendar

 

U ponedjeljak, 10. kolovoza je blagdan sv. Lovre

U utorak, 11. kolovoza je spomendan sv. Klare

U petak, 14. kolovoza je spomendan sv. Maksimilijana Kolbea

U subotu, 15. kolovoza je Svetkovina Velike Gospe

 

 1. Svetkovina Uznesenja BDM – Velika Gospa

 

Na Svetkovinu Velike Gospe, u subotu 15. kolovoza, svete su mise u:

 

7,30 sati u katedrali

9,00 sati u crkvi Gospe od Anđela

9,00 sati u crkvi sv. Blaža u Musaležu

11,00 sati u katedrali

             Svečano misno slavlje predvodit će mons. dr. Dražen Kutleša, nadbiskup

19,00 sati u katedrali

 

Trodnevnica u oči Velike Gospe biti će u srijedu, četvrtak i petak. Trodnevnica će započeti molitvom krunice i prigodom za sv. ispovijed u 18,00 sati u katedrali.

 

 

od 29. VI. do 5. VII. 2020.

 1. Liturgijski kalendar

 

U ponedjeljak, 29. lipnja Svetkovina je sv. Petra i Pavla. Svete su mise u katedrali u 7,30 i 19,00 sati.

U petak, 3. srpnja Blagdan je sv. Tome, zaštitnika Pulske biskupije.

 

 1. Prvi petak u mjesecu

 

U petak 3. srpnja je prvi petak u mjesecu. Svete su ispovijedi u katedrali prije jutarnje i večernje svete mise.

 

 1. Zahvala za Prvu svetu pričest

 

U nedjelju 21. i 28. lipnja slavili smo Prvu svetu pričest.

Još jednom čestitamo našim prvopričesnicima i njihovim obiteljima.

Zahvaljujemo našim vjeroučiteljima i župnim animatorima koji su pripremali ovogodišnje prvopričesnike tijekom ove školske i vjeronaučne godine.

Od srca hvala svima koji su nam pomogli u organizaciji prvopričesničkih slavlja.

 

 1. Zaštita od zaraze

 Kako se ovih dana ponovno širi korona virus budimo odgovorni, pojačajmo naš oprez i pridržavajmo se epidemioloških odredbi i uputa i u našim crkvenim prostorima. O ovim uputama čujemo i čitamo u svim našim medijima.

 

Hvala svima koji nam pomažu svakog dana dezinficirati crkvu nakon svete mise.

                                   

 

od 22. do 28. VI. 2020.

1. Liturgijski kalendar

 U srijedu, 24. lipnja Svetkovina je Rođenja sv. Ivana Krstitelja.

U petak, 26. lipnja spomendan je sv. Ivana i Pavla.

 

2. Trodnevnica za Prvu svetu pričest

 U četvrtak, petak i subotu u tjednu koji je pred nama biti će trodnevnica za prvu svetu pričest prvopričesnika OŠ Finida i tal. OŠ. U četvrtak i petak trodnevnica počinje u 19,00 sati u katedrali, a u subotu je prva sveta ispovijed u 9,30 sati u katedrali.

 

 3. Prva Sveta pričest

 

U nedjelju, 28. lipnja slavlje je Prve svete pričesti za prvopričesnike OŠ Finida i tal. OŠ. Sveta misa počinje u 11,00 sati u katedrali.

 

 

od 15. do 21. VI. 2020.

1. Liturgijski kalendar

 

U petak, 19. lipnja svetkovina je Presvetog Srca Isusova.

U subotu, 20. lipnja spomendan je Bezgrešnog Srca Marijina.

 

2. Trodnevnica za Prvu svetu pričest

 

U četvrtak, petak i subotu biti će trodnevnica za prvu svetu pričest prvopričesnika OŠ Poreč. U četvrtak i petak trodnevnica počinje u 19,00 sati u katedrali, a u subotu je prva sveta ispovijed. Sveta ispovijed će biti za učenike 3. a razreda u 9,30 sati, a za učenike 3. b i c razreda u 11,00 sati.

 

3. Prva Sveta pričest

 

U nedjelju, 21. lipnja slavlje je Prve svete pričesti za prvopričesnike OŠ  Poreč. Sveta misa počinje u 11,00 sati u katedrali.

 

od 8. do 14. VI. 2020.

 

1. SUSRET RODITELJA PRVOPRIČESNIKA

U nedjelju, 7. lipnja, biti će susret roditelja prvopričesnka OŠ Poreč nakon svete mise koja počinje u 11,00 sati u bazilici, a za prvopričesnike OŠ Finida i tal. OŠ nakon svete mise koja počinje u 19,00 sati u bazilici.

2. SVETKOVINA PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE – TIJELOVO

 U četvrtak, 11. lipnja Svetkovina je Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo.

Svete će mise biti u 9,00 sati u Crkvi Gospe od Anđela i u Musaležu, te u 11,00 i u 19,00 u katedrali. Zbog posebnih okolnosti uzrokovanih opasnošću od koronavirusa euharistijska procesija će biti u atriju bazilike. Misno slavlje u 11,00 sati u bazilici i procesiju predvodit će mons. dr. Dražen Kutleša, biskup.

3. SPOMENDAN SV. ANTUNA PADOVANSKOG

U subotu, 13. lipnja Spomendan je sv. Antuna Padovanskog. Svete su Mise u katedrali u 7,30 i 19,00 sati, te u 10,00 sati ispred crkvici sv. Antuna u Malom Maju. U slučaju kiše svete mise u Malom Maju neće biti.

4. ŽUPNI VJERONAUK ZA PRVOPRIČESNIKE

Župni vjeronauk za prvopričesnike održat će se ovaj i slijedeći tjedan po dogovoru s vjeroučiteljima.

5. NEDJELJNA JUTARNJA SVETA MISA

Od iduće nedjelje, 14. lipnja biti će svake nedjelje jutarnja sveta misa u bazilici u 7,30 sati.

                                   

 

od 01. do 7. VI. 2020.


 

 1. LITURGIJSKI KALENDAR

Sa svetkovinom Duhova završava vazmeno vrijeme liturgijske godine. Nastavlja se „vrijeme kroz godinu“.

Mjesec lipanj posvećen je Srcu Isusovu. Preporučujemo molitvu Zlatne krunice i Litanija Presvetog Srca Isusova.

Na „duhovski ponedjeljak“, 1. lipnja  spomendan je Majke Crkve.

Slijedeći petak je prvi u mjesecu. Svete su ispovijedi prije jutarnje i večernje svete mise.

 

 1. SUSRET RODITELJA PRVOPRIČESNIKA

Budući da je povoljna epidemiološka situacija, poštujući odredbe i preporuke crkvenih i civilnih nadležnih tijela,  tijekom mjeseca lipnja biti će prva sveta ispovijed i pričest i to:

 1. lipnja za prvopričesnike OŠ Poreč, a 28. lipnja za prvopričesnike polaznike OŠ Finida i talijanske osnovne škole.

Kako bi se pripremili za ovo slavlje molimo roditelje prvopričesnika da dođu na susret slijedeće nedjelje, 7. lipnja. Susret roditelja prvopričesnka OŠ Poreč biti će nakon svete mise koja počinje u 11,00 sati u bazilici, a za prvopričesnike OŠ Finida i tal. OŠ nakon svete mise koja počinje u 19,00 sati u bazilici.

 

 1. SVETA KRIZMA

Slavlje svete krizme se odgađa do daljnjega.

 

 1. KVATRE

Slijedeći tjedan su ljetne kvatre. Tim povodom u nedjelju, 7. lipnja biti će sveta misa i molitva za pokojne na groblju u 16,00 sati.

 

 1. SVETA MISA U MUSALEŽU

Od slijedeće nedjelje nadalje biti će redovita sveta misa u Musaležu svake nedjelje u 9,00 sati.

 

od 18. do 24. V. 2020.

 

U četvrtak, 21. svibnja Svetkovina je Uzašašća Gospodonova.

Svete su mise u katedrali u 7,30 i 19,00 sati

 

od 4. do 10. V. 2020.

Svete će se mise održavati prema objavljenom rasporedu.

Budimo i nadalje odgovorni i pridržavajmo se svih uputa i odredbi u svezi zaštite od zaraznih bolesti.

od 4. do 10. V. 2020.

 1. PREPORUKE I UPUTE ZA LITURGIJSKA SLAVLJA

 

U ovim posebnim trenucima imajući na pameti odgovornost za vjernike i obdržavajući upute mjerodavnih vlasti i naše Biskupije u svezi korona virusa:

 

- ako imamo zdravstvenih poteškoća koje upućuju na moguću zaraznu bolest pridržavajmo se općih mjera zaštite radi svoga dobra i dobra drugih,

 

- održavajmo preporučenu distancu jedni od drugih od najmanje dva metra (osim ako smo s članovima naše obitelji i kućanstva),

 

- i dalje svetu hostiju primajmo na dlan jedne ruke i dolazimo na svetu pričest u preporučenoj distanci jedni od drugih,

 

- dezificirajmo ruke pri ulasku u crkvu,

- popustile su epidemiološke mjere, ali neka ne popusti naš oprez.

 

 1. SVETE MISE, ISPOVIJEDI I OSTALI SAKRAMENTI

 

Budući da za Uskrs nije bilo prilike za svetu ispovijed, svakog dana sat vremena prije večernje svete mise (od 18,00 do 19,00 sati) biti ćemo u kapelici katedrale na raspolaganju za pojedinačnu ispovijed.

 

Krštenja i vjenčanja održavat će se po dogovoru sa roditeljima i zaručnicima.

 

Prva sveta ispovijed i pričest, kao i sveta krizma odgađaju se do daljnjega.

 

Svete mise održavat će se po redovitom rasporedu u bazilici i u crkvi Gospe od Anđela. U Červaru će sveta misa biti nedjeljom u 11,30 sati ispred crkve ako bude lijepo vrijeme. U slučaju kiše misa neće biti u crkvi u Červaru. Budući da su crkve u Červaru i Musaležu male, zbog potrebe održavanja distance, u njima se do daljnjega neće slaviti svete mise.

 

 

 1. MOLITVA KRUNICE I SVIBANJSKA POBOŽNOST

 

Mjesec je svibanj posvećen Majci Božjoj.

Preporučujemo zajedničku i pojedinačnu molitvu krunice u našim obiteljima.

Svibanjska pobožnost održavat će se svake večeri u 7,00 i 18,30 sati u katedrali.

 

 1. 100. GODIŠNJICA ROĐENJA BL. MIROSLAVA

 

 1. svibnja 100. je godišnjica rođenja bl. Mroslava Bulešića. Zbog epidemioloških razloga ova se proslava neće održati kako je ranije planirano za cijelu biskupiju svečanim misnim slavljem u Svetvičentu.

Naša će se župa za ovu obljetnicu pripremiti devetnicom pred slikom i relikvijama bl. Miroslava. Devetnica će započeti u katedrali u ponedjeljak, 4. svibnja prije početka večernje svete mise. Odredimo jednu nakanu za ovu devetnicu bl. Miroslavu. Naše će zajednička nakana biti molitva za naše krizmanika.

 

 1. ŽUPNI VJERONAUK I SUSRETI

 

Župni vjeronauk, kao ni susreti pojedinih zajednica, skupina, mladih… do daljnjega se neće održavati.

 

 1. EUHARISTIJSKO KLANJANJE

 

O idućeg petka nadalje ponovno će biti euharistijsko klanjanje od jutarnje do večernje svete mise u katedrali.

 

 

 

od 16. do 22. III. 2020.

PREPORUKE I UPUTE BISKUPIJE POREČKE I PULSKE U SVEZI KORONAVIRUSA

 

U ovim posebnim trenucima imajući na pameti odgovornost za svoje vjernike i obdržavajući upute mjerodavne vlasti, koja se brine za zdravlje svih žitelja, smatramo potrebnim dati upute i preporuke u svezi slavljenja liturgijskih čina i drugih vjerskih aktivnosti u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. U ovom zahtjevnom vremenu, ne sijući paniku ni strah, kao odgovorni ljudi i vjernici povjeravamo se profesionalnosti i stručnosti mjerodavnih medicinskih ustanova i njihovim djelatnicima, kojima od srca zahvaljujemo na stručnom i ustrajnom radu. Kao vjernici oslanjamo se i na djelotvornost naših molitava i povjeravamo Gospodinu bolesne i sve one koji se brinu o javnom zdravlju. 

 

Osim toga, imajući na pameti upute mjerodavnih ustanova kao i odredbe drugih biskupija te kako bi se izbjegla različita tumačenja u svezi okupljana osoba, Porečka i Pulska biskupija, za sada dok se drugačije ne odredi, daje sljedeće upute i preporuke kako vjernicima tako i svećenicima:

 

 1. Preporuke vjernicima u svezi sudjelovanja na vjerskim slavljima
 • neka se pridržavaju preporuka i općih mjera zaštite od respiratornih zaraznih bolesti,
 • neka se suzdržavaju od dolaska na vjerska slavlja i okupljanja u slučaju bolesti i pojave simptoma infekcije dišnih putova,
 • neka izbjegavaju odlazak na vjerska okupljanja i vjerska slavlja osobe koje su bile u područjima zahvaćenim širenjem zaraze ili su bile u doticaju s osobama koje su oboljele od koronavirusa,
 • neka izbjegavaju odlazak na vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja, posebice onih koja uključuju veći broj prisutnih, starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima.

 

 1. Upute prilikom slavljenja Euharistije i drugih obreda
 • neka se u škropionicama na ulazima i na drugim mjestima u crkvama i kapelama ne čuva i ne ulijeva blagoslovljena voda; neka te posude ostanu prazne. Stoga će vjernici pri ulasku i izlasku iz crkve pokleknuti ili se duboko nakloniti znamenujući se znakom križa bez blagoslovljene vode,
 • neka se kao gesta pružanja mira u slavlju Euharistije ili u službama Božje riječi ne koristi uobičajena gesta rukovanja,
 • neka se vjernici pričešćuju primanjem svete hostije na dlan jedne ruke, kako bi drugom rukom hostiju prinijeli svojim ustima.

 

 1. Druge upute i preporuke
 • neka se obustave svi liturgijski obredi čiji broj sudionika prelazi sto vjernika,
 • neka se obustave sve druge pastoralne neliturgijske aktivnosti,
 • neka se župni vjeronauk obustavi sve dok traje obustava nastave u školama,
 • neka svećenik prije misnog slavlja dobro opere ruke, a neposredno prije početka dijeljenja svete pričesti neka upotrijebiti dezinficijens za ruke na bazi alkohola,
 • neka se redovito i često provjetravaju crkve i druga molitvena mjesta,
 • neka se, prema mogućnosti, primjenjuju mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja vjerskih prostora,
 • neka se, prema mogućnosti, osiguraju punktovi s dezinficijenskim sredstvima za ruke u prostorima gdje se vjernici okupljaju,
 • neka na liturgijskim i drugim slavljima, ako je moguće, vjernici budu jedni od drugih udaljeni najmanje  jedan metar.

 

U vezi navedenoga, s obzirom na moguću brzu promjenu epidemiološke situacije preporuča se svećenicima pratiti upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva,  te postupati sukladno preporukama.

 

Pozivamo župnike da prate svoje zajednice u ovim zahtjevnim trenucima te da ih podsjete na vrijednost obiteljske i osobne molitve, da ih pozove na molitvu za one koji su slabijeg zdravlja a na poseban način za one koji su zahvaćeni virusom i za sve one koji im pomažu kako bi ozdravili.

 

Zazivamo na sve zagovor Majke Božje Marije, Zdravlja bolesnih, i blaženog Miroslava Bulešića.

 

 

 

Slijedom uputa Biskupije Porečke i Pulske do daljnjega:

 

 1. Svete mise će se održavati samo u katedrali i crkvi Gospe od Anđela s početnim odmakom od 15 minuta.

Nedjeljne svete mise će biti:

            u 9,00 u crkvi Gospe od Anđela i u 9,15 u katedrali

            u 11,00 sati u katedrali i u 11,15 u Gospi od Anđela

            Večernja misa biti će smo u 18,00 sati u katedrali

 

Rasporedimo se u ovim crkvama kako bismo mogli održati preporučenu distancu jedni od drugih.

 

Zbog uskog prostora svetih misa u Červaru i Musaležu neće biti.

 

Radnim danom će svete mise biti po uobičajenom rasporedu: u 7,30 i 18,00 sati.

 

 1. Do daljnjega se otkazuju sva duhovna i pastoralna okupljanja u župi: župni vjeronauk, susreti pojedinih zajednica, predavanja, molitveni susreti po župnim dvoranama i sl.

 

 1. Euharistijsko klanjanje petkom biti će od jutarnje do večernje svete mise. Neće biti noćnog klanjanja.

 

 1. Prigoda za svetu ispovijed biti će samo u katedrali u sakristiji.

 

 1. Hvala vam što ste se na pobožnostima i svetim misama rasporedili po cijeloj crkvi kako bi međusobno držali preporučenu udaljenost.

 

 1. Ove izvanredne okolnosti traže da pojačamo naš duhovni život, našu osobnu i zajedničku molitvu u obiteljima. Molimo za zdravlje, za sve bolesne, osobito one koji su zaraženi koronavirusom, molimo za liječnike i sve zdravstveno osoblje. Molimo krunicu i obavljajmo pobožnost križnoga puta i u našim domovima. Križni put „Moja je osveta oprost“ možete preuzeti na izlazu iz crkve. Blaženi Miroslav Bulešić živio je iskrenu i duboku vjeru u teškim i pogibeljnim vremenima drugog svjetskog rata. Ratne strahote iskoristio je za osobno posvećenje. Utecimo se našoj nebeskoj Majci koju u litanijama nazivamo „zdravlje bolesnih.“ Molimo krunicu. Molitva krunice nam je pomogla u domovinskom ratu, pomoći će nam i u ovoj opasnosti. Mnogi su tada nosili krunicu oko vrata, imali u svojim automobilima. Krunica je namijenjena prvenstveno molitvi. Razmatrajmo i molimo osobito žalosna otajstva krunice. Ovu nakanu imat ćemo u svakoj našoj pobožnosti i u svakoj svetoj misi.

Ako zbog opravdanih razloga rjeđe dolazimo u crkvu ove korizme,  intenzivnije pratimo program Hrvatskog katoličkog radija, TV Laudato, Hrvatsku katoličku mrežu, čitajmo duhovno i pobožno štivo i sl.

 

 1. Pojačajmo pažnju oko naše higijene prije dolaska u crkvu i po povratku u svoje domove.

 

 1. Pratit ćemo i dalje i prilagođavati se uputama i odredbama nadležnih državnih tijela i Biskupije Porečke i Pulske u ovim izvanrednim okolnostima. Sve promjene objavit ćemo na našoj webstranici: zupaporec.com i facebooku: Župa katedrala Poreč.

 

 1. U četvrtak, 19. ožujka svetkovina je sv. Josipa. Sv. su mise u katedrali u 7,30 i 18,00 sati.

 

od 2. do 8. III. 2020.

KORIZMENO EUHARISTIJSKO KLANJANJE

Tijekom korizme biti će svakog tjedna 24-satno euharistijsko klanjanje. Klanjanje će započeti petkom nakon jutarnje svete mise i zaključiti se u subotu prije jutarnje svete mise.

 

KRIŽNI PUT TIJEKOM KORIZME

Svakog petka u korizmi održavat će se pobožnost križnog puta u katedrali. Križni put počinje pola sata prije večernje svete mise.

 

KORIZMENO HODOČAŠĆE STOPAMA BL. MIROSLAVA BULEŠIĆA

Kako bi još bolje upoznali duhovni uzor, bl. Miroslava Bulešića čiju ćemo 100. obljetnicu rođena obilježiti u svibnju ove godine, i približili se neprocjenjivim duhovnim vrijednostima za koje je on bio sprema žrtvovati svoj mladi život, još tijekom nedjelje 1. ožujka možete se prijaviti za korizmeno hodočašće vjernika Porečkog dekanata stopama bl. Miroslava Bulešića po Istri. Postaje našeg hodočašća biti će:  Baderna, Pazin, Lanišće, Juršići, Savičenta i Kanfanar. Hodočašće će biti u subotu. 7. ožujka 2020. Polazak iz Poreča je u 8,30 sati s parkirališta ispred porečke osnovne škole. Okupljanje iz svih župa Dekanata je u Baderni  u 9,00 sati. Za hodočašće se može prijaviti u svakoj župi dekanata. Cijena je 60,00 kn po osobi. Ponesite sa sobom hrane i pića koliko vam je potrebno za ovaj dan.

 

SUSRETI ZA MLADE

Nakon svake nedjeljne večernje svete mise biti će susret za mlade u župnoj dvorani. Dobrodošli svi mladi od srednje škole nadalje.

 

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA

13., 14. i 15. ožujka imat ćemo u katedrali korizmenu duhovnu obnovu. Program duhovne obnove započet će svakog dana u 17,30 sati. Voditelj duhovne obnove je preč. dr. Alejandro Castillo, rektor sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli.

 

od 24. II. do 1. III. 2020.

ČISTA SRIJEDA - PEPELNICA       

U srijedu, 26. veljače     je Čista srijeda – Pepelnica. Taj dan započinje korizma – vrijeme intenzivne duhovne pripreme na našu najveću svetkovinu - Uskrs.

Toga dana svete su mise u katedrali u 7,30 i 18,00 sati.

Večernju svetu misu u 18,00 sati predvodit će naš biskup, mons. Dražen Kutleša.

Na čistu srijedu obvezan je post i nemrs.

Podsjećamo:

»Uzdržavanje od mesne ili druge hrane, prema propisima biskupske konferencije, neka se obdržava svakoga petka u godini, osim ako se podudaraju s nekim danom ubrojenim u svetkovine; nemrs pak i post na Pepelnicu i na Petak muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista«. (Kanon 1251.)

»Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili četrnaestu godinu života; zakon pak posta obvezuje sve punoljetne sve do započete šezdesete godine života. Neka se pastiri duša i roditelji ipak brinu da se oni koji zbog maloljetnosti nisu obvezni na post i nemrs pouče o pravom smislu pokore.« (Kanon 1252.)

 

KORIZMENO EUHARISTIJSKO KLANJANJE

Tijekom korizme biti će svakog tjedna 24-satno euharistijsko klanjanje. Klanjanje će započeti petkom nakon jutarnje svete mise i zaključiti se u subotu prije jutarnje svete mise.

 

KRIŽNI PUT TIJEKOM KORIZME

Svakog petka u korizmi održavat će se pobožnost križnog puta u katedrali. Križni put počinje pola sata prije večernje svete mise.

 

KORIZMENO HODOČAŠĆE STOPAMA BL. MIROSLAVA BULEŠIĆA

„Ako me hoćeš k sebi, evo me pripravna. Svoj život Ti sasvim darujem za svoje stado. Uz Tvoju milost, i ako me Ti učiniš dostojnim, ne bojim se mučeništva, već ga žudim. Neka bude volja Tvoja“, tako je zapisao 22. 3. 1945.  u svoj duhovni dnevnik bl. Miroslav Bulešić u svojoj 25. godini života dok je bio župnik u Baderni.

Blaženik koji je spreman dragovoljno darovati svoj mladi život za „svoje stado“, svoje vjernike divan je uzor svima nama na početku ove korizme.

Kako bi se još više približili duhovnom uzoru, bl. Miroslavu Bulešiću i neprocjenjivim vrijednostima za koje je on bio sprema žrtvovati svoj mladi život, pozivamo vas početkom ove korizme na dekanatsko hodočašće vjernika Porečkog dekanata stopama bl. Miroslava Bulešića po Istri. Hodočašće organiziramo u povodu 100. obljetnice rođenja Blaženika. Postaje našeg hodočašća biti će:  Baderna, Pazin, Lanišće, Juršići, Savičenta i Kanfanar. Hodočašće će biti u subotu. 7. ožujka 2020. Polazak iz Poreča je u 8,30 sati s parkirališta ispred porečke osnovne škole. Okupljanje iz svih župa Dekanata je u Baderni  u 9,00 sati.

 

Za naše krizmanike ovo je dio duhovne pripreme na sakrament svete potvrde. Molimo sve krizmanike i njihove roditelje i kumove da se priključe ovom hodočašću.

 

Za hodočašće se može prijaviti u svakoj župi dekanata. Cijena je 60,00 kn po osobi.

Molimo vas da se čim prije prijavite kako bismo na vrijeme mogli osigurati autobuse.

 

od 10. do 16. II. 2020.

OVOG TJEDNA:

SPOMENDAN BL. ALOJZIJA STEPINCA

            U ponedjeljak, 10. veljače – spomendan je bl. Alojzija Stepinca.

            Svete su mise u katedrali u 7,30 i u 18,00 sati.

 

GOSPA LURDSKA I DAN BOLENIKA

            U utorak, 11. veljače blagdan je Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika.

            Svete mu mi se u katedrali u 7,30 i 18,00 sati.

            Dođimo moliti za bolesnike i sve zdravstvene djelatnike.

 

SPOMENDAN SV. VALENTINA

U petak, 14. veljače spomendan je sv. Valentina. Njegov se spomen časti napose u Kašteliru. Tamo će biti sv. misa u 11,00 sati. Nakon svete mise biti će procesija s kipom svetog Valentina po mjestu.

 

KORIZMENO HODOČAŠĆE STOPAMA BL. MIROSLAVA BULEŠIĆA

Ove godine, 13. svibnja stota je godišnjica rođenja bl. Miroslava Bulešića. Tim povodom početkom korizme, u subotu, 7. ožujka 2020., organiziramo Dekanatsko hodočašće vjernika stopama bl. Miroslava Bulešića po Istri. Okupit ćemo se najprije u Baderni – mjestu gdje je Blaženik bio župnik, nastaviti put preko Pazina gdje je bio podravnatelj Sjemeništa. U Lanišću, mjestu mučeništva bl. Miroslava, bolje se upoznati s njegovim likom, posjetit ćemo spomen sobu mučeničke smrti, imati pobožnost prigodnog križnog puta „Moja osveta je oprost“ od mjesta mučeničke smrti, do česme gdje je krvnik prao ruke i nož nakon zločina te nastaviti s postajama križnog puta do mjesta prvog ukopa na mjesnom groblju.

Naše hodočašće nastavit ćemo do Juršići i crkvi u kojoj je Blaženik kršten te u Savičenti, rodnoj župi Blaženika, imati svetu misu na oltaru gdje su njegove relikvije. Nakon svete mise posjetit ćemo spomen obilježje njegove smrti.

Preko Kanfanara, gdje je Blaženik bio također župnik vratit ćemo se na mjesto polazišta.

Za hodočašće se može prijaviti u svakoj župi dekanata. Cijena je 60,00 kn po osobi.

Molimo vas da se čim prije prijavite kako bismo na vrijeme mogli osigurati autobuse.

 

od 20. do 26. I. 2020.

SVECI OVOG TJEDNA

            Ponedjeljak: Sv. Fabija i Sebastijan

            Utorak: Sv. Agneza

            Srijeda: Sv. Vinko

            Petak: Sv. Franjo Saleški

            Subota: Obraćenje sv. Pavla

 

POVJERAVANJE SLUŽNE SLUŽITELJA BOŽJE RIJEČI

Na blagdan obraćenja sv. Pavla, u subotu,  25. siječnja, uoči prve Nedjelje Božje riječi utemeljene apostolskim pismom Aperuit illis pape Franje, naš biskup, mons. dr. Dražen Kutleš,  povjerit će 153. čitača Porečkog dekanata službu Služitelja Božje riječi.

Sveta misa s obredom podjele službe započinje u katedrali u 18,00 sati.

Molimo sve čitače da radi probe i dogovora toga dana dođu u katedralu u 17,30 sati.

 

NEDJELJA BOŽJE RIJEČI

Na 3. nedjelju kroz godinu, koja ove godine dolazi 26. siječnja, obilježiti ćemo po prvi put na svim misama Nedjelju Božje riječi.

Molimo vas da slijedeće nedjelje na svetu misu ponesete sa sobom svoju Bibliju ili Novi zavjet. Ukoliko netko još nema Biblije ili Novi zavjet moći će slijedeće nedjelje prije mise kupiti  Novi zavjet u crkvi.

 

LECTIO DIVINA (sveto čitanje)

Svakog petka nakon večernje svete mise u župnoj dvorani čitamo, razmišljamo i molimo nad nedjeljnim liturgijskim (misnim) čitanjima. Pridružite nam se.

 

od 13. do 19. I. 2020.

BLAGOSLOV OBITELJI I DOMOVA

U subotu, 11. siječnja 2020. završili smo s godišnjim blagoslovom obitelji i domova.

Hvala svima koji ste nas srdačno i pobožno primili.

Svima koji ste se prijavili da nismo bili kod vas za blagoslov, javit ćemo vam dan i vrijeme našeg ponovnog dolaska.

 

SV. ANTUN OPAT - PUSTINJAK

Slijedeći petak, 17. siječnja, blagdan je sv. Antuna opata - pustinjaka, sveca kojem je posvećena crkvica u Malom Maju.

Toga dana biti će sveta misa u Malom Maju u 10,00 sati.

Na kraju svete mise biti će blagoslov soli.

 

SUSRET ČITAČA

Slijedeće subote, 18. siječnja, biti će u našoj župnoj dvorani susret čitača Porečkog dekanata. Ovaj susret je ujedno i priprema za primanje nove službe u našem dekanatu – službe služitelja riječi Božje. Povjeravanje ove službe našim čitačima biti će uoči prve Nedjelje Božje riječi, u subotu, 25. siječnja u 18,00 sati u katedrali. Misno slavlje i obred uvođenja u službu za naše čitače predvodit će mons. Dražen Kutleša, biskup. Za ovu službu prijavljena su 153. čitača iz svih župa Porečkog dekanata.

 

ZAVRŠETAK BOŽIĆNOG VREMENA

S nedjeljom Krštenja Isusova, 12. siječnja završava božićno vrijeme.

Još jednom srdačno zahvaljujem u im svih župljana svima koji su  na bilo koji način doprinijeli proslavi ovoga vremena: pjevačima, čitačima, ministrantima, asistentima u liturgiji, onima koji su pomogli oko uređivanja crkve i slično.

 

od 30. XII. do 05. I. 2020.

MISA ZAHVALNICA

U utorak, 31. prosinca u katedrali na večernjoj misi koja počinje u 18,00 sati Bogu ćemo Misom zahvalnicom zahvaliti za godinu koja je na izmaku.

 

MARIJA BOGORODICA – NOVA GODINA

U srijedu 1. siječnja 2020. na blagdan Marije Bogorodice – Novu Godinu svete su mise:

            9,00 sati u crkvi Gospe od Anđela i u

            11,00 i 18,00 sati u katedrali

 

PRVI PETAK U MJESECU

 1. siječnja prvi je petak u mjesecu, dan na osobiti način posvećen Presvetom Srcu Isusovu. Svete su ispovijedi prije jutarnje i večernje svete mise.

Euharistijsko klanjanje od jutarnje do večernje mise u kapeli katedrale.

 

BLAGOSLOV VODE

Dan u oči Bogojavljenja u nedjelju, 5. siječnja za vrijeme svete mise u katedrali koji počinje u 11,00 sati blagoslovit ćemo vodu, kako je to drevni običaj.

 

BLAGOSLOV DOMOVA I OBITELJI

                Slijedeći tjedan blagoslivljat ćemo:

Musalež, Valkarin, Stancija Diklić, Stancija Vergotini, Stancija Portun,

Ulice: Stipe Rajka, Milohanovićeva, Massa Lombarda, Drgo Gervaisa, Ane Guštin, Gimnastička, Gašpara Kalčića, Mate Balote i Spinčićeva

 

 

od 16. XII. do 29. XII. 2019.

MISE ZORNICE

Mise zornice s početkom u 6,00 sati u katedrali biti će do Badnjaka, 24. prosinca.

 

BOŽIĆNE ISPOVIJEDI

U nedjelju, 22. prosinca s početkom u 16,00 sati u katedrali biti će božićne ispovijedi.

Prilika za svetu ispovijed biti će i na Badnjak od 22,00 sata po početka mise polnoćke.

 

BOŽIĆ

            U srijedu, 25. prosinca svetkovina je Rođenja Gospodinova – Božić.

            Svete će mise biti u:

 

0,00 sati u katedrali; misu će predvoditi mons. dr. Dražen Kutleša, biskup

9,00 sati u crkvi Gospe od Anđela

11,0 sati u katedrali; misu će predvoditi mons. dr. Dražen Kutleša, biskup

18,00 sati u katedrali

 

OSTALI BLAGDANI KROZ TJEDAN

Kroz tjedan su blagdani:

u četvrtak, Blagdan sv. Stjepana

u petak, Blagdan sv. Ivana apostola i evanđeliste

u subotu, Blagdan Nevine Dječice

            svete su mise u 7,30 i 18,00 sati u katedrali

 

BLAGDAN SVETE OBITELJI

U nedjelju, 29. prosinca, Blagdan Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa.

Svete su mise kao i svake druge nedjelje.

 

BLAGOSLOV DOMOVA I OBITELJI

U ponedjeljak, petak i subotu nastavljamo s blagoslovom domova i obitelji.

Blagoslivljat ćemo u Novom naselju, naselju oko Doma zdravlja i u  Varvarima.

 

ZAHVALA

Hvala svima koji su nam pomogli u uređenju sakralnih prostora u katedrali, Gospi od Anđela, u crkvi sv. Blaža u Musaležu i crkvi sv. Ane u Červaru.

Hvala gospođama: Idi, Ankici, Ani Kati; hvala Smiljanu, Zajednici Bog je ljubav, Velimiru i njegovim djelatnicima.

Hvala svima koji su sudjelovali na misama zornicama, onima koji su dolazili na klanjanje tijekom noći u došašću; svima koji su se potrudili počastili kolačima, keksima, kavom… nakon mise zornice.  Bog vas sve blagoslovio.

 

od 16. XII. do 22. XII. 2019.

KVATRENA NEDJELJA

Danas, 15. prosinca  je kvatrena nedjelja. Misa i molitva za pokojne biti će na groblju u 15,00 sati.

 

NEDJELJA CARITASA

Odlukom biskupa Hrvatske biskupske konferencije 3. nedjelje došašća prikupljaju se prilozi za potrebe župnih, biskupijskih i nacionalnih Caritasa. Kolekta – milostinja koja će se prikupiti ove nedjelje biti će za ovu nakanu.

 

MISE ZORNICE

Svakog jutra u vremenu došašća mise su zornice s početkom u 6,00 sati u kapeli katedrale.

U subotu, 21. prosinca misu zornicu predvoditi će naš biskup, mons. Dražen Kutleša.

Ako zbog bilo kojeg razloga ne možemo sudjelovati na misama zornicama kroz tjedan, možda možemo doći jedne subote u cijelom došašću. Slijedeća subota je zadnja ove godine u došašću.

 

24 SATNO KLANJANJE

Svakog petka u došašću biti će 24-satno euharistijsko klanjanje u kapelici katedrala. Klanjanje će započeti nakon mise zornice u petak i zaključiti se nakon mise zornice u subotu.

 

BOŽIĆNE ISPOVIJEDI

U nedjelju, 22. prosinca s početkom u 16,00 sati u katedrali biti će božićne ispovijedi. Božićne ispovijedi počinju pokorničkim bogoslužjem, pa vas molimo da svi dođete na početak. Za pojedinačnu ispovijed biti će na raspolaganju svi svećenici Porečkog dekanata.

Raspored božićnih ispovijedi u drugim župama možete vidjeti na našoj oglasnoj ploči ili na web stranici župe.

 

BLAGOSLOV OBITELJI I DOMOVA

Nastavljamo s blagoslovom domova i obitelji i kroz ovaj tjedan. Ovog tjedna blagoslivljat ćemo na  Čimižinu i ako stignemo nastavit blagoslivljati u  Novom naselju.

 

PALJENJE ADVENTSKE SVIJEĆE

I ove godine svake nedjelje u 17,00 sati na Trgu slobode ispred crkve Gospe od Anđela bit će kratka molitva i paljenje adventske svijeće. Tko može i želi neka se pridruži.

 

od 9. XII. do 15. XII. 2019.

MISE ZORNICE

Svakog jutra u vremenu došašća mise su zornice s početkom u 6,00 sati u kapeli katedrale. Tko god može sudjelovati na ovim misama dobro je došao.

 

BEZGREŠNO ZAČEĆE BDM

Ove godine svetkovina Bezgrešnog začeća BDM je u ponedjeljak, 9. prosinca.

Svete su mise u 6,00 (misa zornica) i u 18,00 sati u katedrali.

 

24 SATNO KLANJANJE

Svakog petka u došašću biti će 24-satno euharistijsko klanjanje u kapelici katedrala. Klanjanje će započeti nakon mise zornice u petak i zaključiti se nakon mise zornice u subotu.

 

SUSRET ČITAČA POREČKOG DEKANATA

U petak, 15. prosinca biti će susret čitača Porečkog dekanata. Okupljanje će biti u župnoj dvorani u Poreču, susret u bazilici i kapeli katedrale.

Budući da će ovaj susret biti priprema za uvođenje u službu služitelja riječi, molimo sve čitače da sudjeluju u ovom susretu. Drugi susret čitača biti će 18. siječnja 2020.,  a podjelu službe predvodit će naš biskup mons. Dražen Kutleša, 25. siječnja 2020.

 

KVATRE

Slijedeći tjedan su kvatre – prosni i molitveni dani

Slijedeće nedjelje, 3. došašća, je katrena nedjelja. Sveta misa u crkvici na groblju i molitva za pokojne biti će u 15,00 sati.

 

NEDJELJA CARITASA

Odlukom biskupa Hrvatske biskupske konferencije 3. nedjelje došašća prikupljaju se prilozi za potrebe župnih, biskupijskih i nacionalnih Caritasa. Kolekta – milostinja koja će se prikupiti ove nedjelje biti će za ovu nakanu.

Ukoliko poznajemo nekoga kome je potrebna naša pažnja i pomoć, pomozimo osobno ili zamolimo nekoga da pomogne.

 

BLAGOSLOV OBITELJI I DOMOVA

Nastavljamo s blagoslovom domova i obitelji. Ovog tjedna blagoslivljat ćemo u naseljima Vranići, Gulići, Finida, Gornji Špadići, Donji Špadići

 

POMOĆ NASTRADALIMA OD POTRESA U ALBANIJI

Prošle nedjelje prikupljali smo za nastradale od potresa u Albaniji. Prikupljeno je 5.702,50 kn. Sredstva smo proslijedili Hrvatskom caritasu. Hvala na vašem prilogu.

 

PALJENJE ADVENTSKE SVIJEĆE

I ove godine svake nedjelje u 17,00 sati na Trgu slobode ispred crkve Gospe od Anđela bit će kratka molitva i paljenje adventske svijeće. Tko može i želi neka se pridruži.

 

od 2. XII. do 8. XII. 2019.

POČETAK DOŠAŠĆA I MISE ZORNICE

 1. prosinca započinje priprema za Božić – vrijeme došašća.

Od ponedjeljka, 2. prosinca do utorka 24. prosinca (Badnjak) svakog jutra, osim nedjelje, biti će mise zornice s molitvom jutarnjih pohvala. Mise zornice počinju u 6,00 sati u kapeli katedrale.

Pola sata prije mise biti će molitva krunice.

 

24 SATNO KLANJANJE

Svakog petka u došašću biti će 24-satno euharistijsko klanjanje u kapelici katedrala. Klanjanje će započeti nakon mise zornice u petak i zaključiti se nakon mise zornice u subotu.

Petkom od 14,30 do 16,30 na klanjanju molitvu za duše u čistilištu i sve pokojne prevode članovi molitvene zajednice za duše u čistilištu. Od 16,30 do 17,30 meditaciju i molitvu klanjanja animiraju sestre Euharistijskog Srca Isusova i Marijina koje su na službi u Biskupskom ordinarijatu.

Hvala članovima Zajednice „Bog je ljubav“ koji su prihvatili organizaciju klanjanja tijekom noći.

SV. NIKOLA

U petak 6. prosinca blagdan je sv. Nikole.

I ove godine će s malim zakašnjenjem doći sv. Nikola u našu župu i to u nedjelju 8. prosinca nakon svete mise koja počinje u 10,15 sati u crkvi Gospe od Anđela. Pozivamo svu djecu da se okupe na ovoj misi i dođu na susret sa sv. Nikolom.

 

BLAGOSLOV OBITELJI I DOMOVA

U utorak, 3. prosinca započinjemo blagoslov obitelji i domova.

Kroz tjedan blagoslivljat ćemo u ulicama u Velom i Malom Maju.

 

POMOĆ NASTRADALIMA OD POTRESA U ALBANIJI

I mi se priključujemo Hrvatskom caritasu u prikupljanje pomoći teško nastradalima od potresa u albaniji. Svoj prilog za nastradale možete darovati u kutijicu na izlazu iz crkve.

 

PALJENJE ADVENTSKE SVIJEĆE

I ove godine svake nedjelje u 17,00 sati na Trgu slobode ispred crkve Gospe od Anđela bit će kratka molitva i paljenje adventske svijeće. Tko može i želi neka se pridruži.

 

od 18. X do 24. XI. 2019.

TRODNEVNICA ZA BLAGDAN SV. MAURA, ZAŠTITNIKA POREČKE BISKUPIJE I GRADA POREČA

Trodnevnica će se održati u ponedjeljak, utorak i srijedu, 18., 19. i 20. studenog. Započet će molitvom Gospine krunice u 17,30 sati. Sveta misa počinje svake večeri u 18,00 sati u katedrali.

Svete mise na trodnevnici će predvoditi dekani Porečke biskupije:

Ponedjeljak: red. prof. dr. vlč. Josip Grbac, profesor na Teologiji u Rijeci, župnik u Umagu i dekan Umaško - oprtaljskog dekanata,

Utorak: msgr. Vilim Grbac, generalni vikar Biskupije Porečkei Pulske, župnik u Rovinju i dekan Rovinjsko - kanfanarskog dekanata,

Srijeda. preč. Mladen Matika, župnik u Pazinu, Tinjanu i Bermu i dekan Pazinskog dekanata.

Prilika za svetu ispovijed biti će svake večeri trodnevnice od 17,30 sati u katedrali.

 

BLAGDAN SV. MAURA, biskupa i mučenika, četvrtak, 21. studenog 2019.

 

Svete mise su u katedrali u:

 8,00 sati

10,30 sati    Svetu misu predvodit će mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u  Republici Hrvatskoj u zajedništvu s biskupija Riječke metropolije i svećenicima Porečke i Pulske Biskupije.

Nakon svete mise biti će svečana procesija ulicama grada Poreča.

 

18,00 sati       Svetu misu predvodi mons. dr. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski.

Za vrijeme svete mise bit će uvedeni u službu novi kanonici Stolnog kaptola u Puli i Stolnog kaptola u Poreču.

Pri kraju svete mise biti će podijeljene plakete ovogodišnjim kandidatima biskupijske nagrade iz 9 dekanata Porečke i Pulske Biskupije.

 

Pridružimo se u što većem broju i ovogodišnjoj proslavi blagdana sv. Maura. Obogatimo se svim liturgijskim i duhovnim sadržajima koji su toliko veliki da je za njih život položio i sv. Mauro i drugi porečki mučenici. Našom nazočnošću i molitvom iskažimo svjedočanstvo  vjere pripadnosti Kristu za kojeg su život žrtvovali toliki naši sveci i mučenici.

 

 

 

od 28. X do 03. XI. 2019.

SVETKOVINA SVIH SVETIH

U petak, 1. studenog, na Svetkovinu Svih Sveti, biti će svete mise u:

9,00 sati u crkvi Gospe do Anđela

11,00 sati u katedrali

 

15,00 sati na groblju

Prije svete mise biti će procesija po groblju  i molitva za pokojne

Procesiju i svetu misu predvodit će biskup mons. Dražen Kutleša

 

18,00 sati u katedrali

 

Na Svi Svete je prvi petak u mjesecu. Svete ispovijedi su u četvrtak i petak prije večernje svete mise.

 

Euharistijskog klanjanja ovog petka – na Svi Svete - neće biti.

 

DUŠNI DAN

Na spomendan Svih vjernih mrtvih – Dušni dan, u subotu 2. studenog,  svete su mise u:

7,30 sati u katedrali

15,00 sati u kapeli na groblju i u

18,00 sati u katedrali.

 

od 14. do 20. X. 2019.

Spomendani kroz ovaj tjedan:

Utorak – sv. Terezija Avilska

Četvrtak – sv. Ignacije Antiohijski

Petak – sv. Luka, evanđelist

Euharistijsko klanjanje u Izvanrednom misijskom mjesecu

Mjesec listopad posvećen je misijama. Ove godine papa Franjo proglasio je Izvanredni misijski mjesec kako bi naglasio važnost misijske svijesti i misijskog poslanja u Crkvi.

Slijedeći petak u oči Misijske nedjelje na euharistijskom klanjanju od jutarnje do večernje mise molimo za misije i misionare.

Misijska nedjelja

U nedjelju, 20. listopada Misijska je nedjelja. Molit ćemo za misije i misionare – da Radosna vijest dospije do što više ljudskih srca. Na svim misama prikupljat ćemo milodare za siromašne i potrebite u misijskim krajevima.

 U ovom Izvanrednom misijskom mjesecu večernju misu s početkom u 18,00 sti u katedrali predvodit će naš biskup, mons. Dražen Kutleša.

 

od 30. IX. do 6. X. 2019.

Slijedeći tjedan

Ponedjeljak, 7. listopada, spomendan Gospe od Krunice

Petak, 11. listopada spomendan sv. Ivan XXIII., pape

Hodočašće

Polazak za hodočasnike u Loreto je u ponedjeljak u 7,00 sati s parkirališta ispred ulaza u osnovnu školu Poreč

 

Župna kateheza za prvu pričest i krizmu

Kroz ovaj tjedan župna je kateheza za prvopričesnike i krizmanike prema obavijesti koju su primili prvopričesnici i krizmanici

 

Župne kateheze neokatekumena

U nedjelju, 16. listopada 2019. u 19,30 sati u župnoj dvorani započinju kateheze koje vode neokatekumeni. Kateheze će se održavati srijedom i nedjeljom

 

od 30. IX. do 6. X. 2019.

Slijedeći  tjedan

Ponedjeljak – sv. Jeronim

Utorak – sv. Terezija od Djeteta Isusa

Srijeda – Anđeli čuvari

Petak – sv. Franjo Asiški

Subota - sv. Faustina Kowalska

 

Promjene u rasporedu misa

Od ponedjeljka, 30. rujna večernje mise do promjene vremena na proljeće biti će nedjeljom i radnim danom u 18,00 sati

Od slijedeće nedjelje, 6. listopada, sv. mise u crkvi sv. Ane u Červaru biti će u 11,30 sati umjesto u 17,00

 

Listopadske pobožnosti

Mjesec listopad posvećen je Blaženoj Djevici Mariji

Molitva krunice je svakog dana pola sata prije svete mise, t. j. u 7,00 i 17,30 sati

Preporučujemo zajedničku molitvu krunice u obitelji

 

Mjesec listopad – misijski mjesec

Mjesec listopad posvećen je misijama

Misijski mjesec listopad, u povodu 100. obljetnice Apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum Illud, papa Franjo proglasio je Izvanrednim misijskim mjesecom za cijelu Crkvu. Tema ovog Izvanrednog mjeseca je Kršteni i poslani, a nakana je da se u Crkvi još više razbudi svijest o misijama i novim zanosom započne misionarska preobrazba života i dušobrižništva

Tijekom ovog mjeseca svakog petka nakana našeg euharistijskog klanjanja je molitva da Riječ Božja i Božje spasenje zahvati svako ljudsko srce

Pozivamo sv koji se okupljaju na klanjanju da ovu nakanu uključe u svoje molitve

 

Prvi petak u mjesecu

Slijedeći petak je prvi u mjesecu

Prigoda za svetu ispovijed je prije jutarnje i večernje mise

Pozivamo da se priključite euharistijskom klanjanju. Presveto je izloženo u kapeli bazilike od jutarnje do večernje svete mise

Na prvi petak posjećujemo naše bolesne, stare i nemoćne i nosimo im svetu pričest

 

Župni vjeronauk

Tijekom ovog tjedna započinjemo s župnim vjeronaukom  za prvopričesnike i krizmanike

Susret vjeroučitelja i župnih animatora je u ponedjeljak, 30. rujna nakon večernje mise

 

od 9. do 15. IX. 2019.

Spomendan bl. Francesca Bonifacia

U srijedu, 11. rujna spomendan je mučeničke smrti bl. Francesca Bonifacia župnika u Krasici. Bl. Francesca ubili su komunisti u blizini Grožnjana dok se vraćao pješice od pohoda bolesniku 1946. godine. Imao je 34 godine. Do danas nije poznato gdje je njegovo tijelo. Pretpostavlja se da je bačen u jednu od jama u blizini Grožnjana. Blaženim je proglašen 4. listopada 2008. godine.

Uzvišenje svetoga Križa

 U subotu, 14. rujna blagdan je Uzvišenja Sv. Križa.

Jutarnja misa nedjeljom

Od slijedeće nedjelja, 15.rujna neće više biti mise nedjeljom u 7,30 sati.

„Školska misa“ će biti od slijedeće nedjelje do mjeseca lipnja iduće godine nedjeljom u 10,15 sati u crkvi Gospe od Anđela.

 

Početak školske i vjeronaučne godine

Slijedeće nedjelje za vrijeme ove mise u crkvi Gospe od Anđela zazvat ćemo Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine.

Nakon svete mise, također u crkvi Gospe od Anđela,  biti će upis - prijava prvopričesnika i krizmanika za prvu svetu ispovijed, pričest i krizmu u svibnju iduće godine.

Nakon svete mise biti će kratki susret roditelja i prvopričesnika.

 

od 26. VIII. do 1. IX. 2019.

Spomendan sv. Majke Terezije

U četvrtak, 5. rujna spomendan je sv. Majke Terezije. Nakon večernje svete mise u katedrali okupit ćemo se oko kipa sv. Majke Terezije pored crkve sv. Eleuterija i imati kratku molitvu.

 

Euharistijsko klanjanje i prvi petak u mjesecu

 Slijedeći petak je prvi u mjesecu rujnu.

Prilika za svetu ispovijed je prije jutarnje i večernje svete mise.

Toga dana posjetit ćemo naše bolesnike.

Euharistijsko klanjanje je od jutarnje do večernje svete mise u kapeli bazilike.

 

Hodočašće na Trsat

Uoči blagdana Male Gospe, u subotu, 7. rujna, hodočašće je vjernika Istre Majci Božjoj Trsatskoj.

Polazak autobusa za Trsat je u 7,00 sati s parkirališta ispred ulaza u porečku osnovnu školu. Još ima mjesta u autobusima. Tko želi može se još danas i sutra (nedjelja i ponedjeljak) upisati. Cijena je 50,00 kuna.

Na Trsatu je u subotu sv. Misa u 11,00 sati, a predvodit će je naš biskup mons. Dražen Kutleša.

Toga dana neće biti jutarnje svete mise u bazilici.

 

Hodočašće u svetišta

Još je mjesta za hodočašće vjernika porečkog dekanata u svetišta uz zapadnu obalu Jadrana u Italiji (Lancino, Loreto, S. Giovanni Rotondo, Gargano, Assisi)

Hodočašće će biti od ponedjeljaka, 7. do subote 12. listopada 2019. Cijena po osobi je 2.900,00 kn. Upisati se može u svim župnim uredima porečkog dekanata. Pri upisu uplaćuje se prva rata od 1.000,00 kuna.

Toga dana neće biti jutarnje mise u bazilici.

 

Jutarnja misa nedjeljom

Još samo iduće nedjelje biti će jutarnja misa u7,30 sati u bazilici. S početkom školske godine počinjemo sa svetim misama u 10,15 sati u crkvi Gospe od Anđela.

 

od 26. VIII. do 1. IX. 2019.

Blagoslov misionara i predaja misijskog križa

U nedjelju, 1. rujna 2019. večernju misu s početkom u 19,00 sati u katedrali predvodit će naš biskup mons. dr. Dražen Kutleša. Za vrijeme mise mons. Kutleša podijelit će blagoslov i misionarski križ vlč. Luki Pranjiću koji dolazi u misije u Ekvador.

Hodočašće na Trsat

U subotu, 7.rujna 2019. uoči blagdana Male Gospe tradicionalno je hodočašće vjernika Istre Majci Božjoj Trsatskoj u Rijeci.

I ove godine organiziramo zajednički prijevoz autobusom. Cijena je 50,00 kn po osobi. Polazak autobusa je na dan hodočašća s parkirališta ispred ulaza u porečku osnovu školu u 7,00 sati.

Molimo zainteresirane da se upišu.

 Hodočašće u svetišta

Još je mjesta za hodočašće vjernika porečkog dekanata u svetišta Majke Božje u Loretu, svetište presvete euharistije u Lancianu, svetište padra Pija u S. Giovanni Rotondo, Svetište sv. Mihovila u Garganu i grad sv. Franje u Assisu. Hodočašće će biti od ponedjeljaka, 7. do subote 12. listopada 2019. Cijena po osobi je 2.900,00 kn. Upisati se može u svim župnim uredima porečkog dekanata. Pri upisu uplaćuje se prva rata od 1.000,00 kuna.

Molimo zainteresirane da se upišete kako bi na vrijeme mogli rezervirati smještaj.

od 22. do 28. VII. 2019.

SV. ANA U ČERVARU

U petak, 26. srpnja 2019. spomendan je sv. Ane. Svete su mise u 7,30 sati u katedrali i u 18,00 sati ispred crkve svete Ane u Červaru. Misno slavlje u Červaru predvodit će o. Ivan Šarić, pavlin, župnik u Sv. Petru u Šumi i Sv. Ivanu i Pavlu.

Od 17,00 sati biti će prigoda za svetu ispovijed.

Večernje mise u 19,00 sati u katedrali neće biti.

 

MIVA

U povodu spomendana sv. Kristofora (27. srpnja) kao župna zajednica i ove godine uključujemo u akciju MIVA (misionarska vozila) kako bi pomogli misionarima za nabavku vozila koja su im prijeko potrebna u širenju radosne vijesti. Misionari navješćuju Isusa onima koji još nisu čuli za njega. Automobil u misijama nije luksuz, već imperativ opstanka za mnoge ljude. Akcijom MIVA pomažemo u izlazu iz nepismenosti, neznanja, siromaštva, bolesti, gladi i žeđi.

Pomozimo novčanim prilogom našim misionarima u kupnji prijeko potrebnih vozila kako bi mogli spašavati živote, vraćati zdravlje bolesnima, pomoći gladnima i siromašnima, omogućiti pristup školama, prevoziti potreban materijala za gradnju bolnica, škola, crkava, kuća…

Svoj prilog možete darovati u za to prikladne škrabice koje se nalaze pri izlazu iz crkve.

 

od 24. do 30. VI. 2019.

 

Zahvala

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u misnim slavljima tijekom svetkovine Tijelova. Na poseban način zahvaljujemo onima koji su na bilo koji način pomogli u priprema i slavlju svetih misa i procesiji od katedrale do crkve Gospe od Anđela.

Zahvaljujemo svim vlasnicima i djelatnicima pojedinih radnji u ulicama sv. Eleuterija i Decumanovoj koji su za vrijeme procesije zatvorili radnje i okitili prostor ispred radnji.

Hvala Gradu Poreču za pomoć pri organizaciji procesije Tijelova i HTVu koja je prenosila svetu misu i procesiju.

 

Ponedjeljak, 24. lipnja 2019. – Svetkovina je sv. Ivana Krstitelja

Svete su mise su u 7,30 i 19,00 sati u katedrali.

 

Srijeda, 26. lipnja 2019. – spomendan je sv. Ivana i Pavla zaštitnika župe Žbandaj.

 

Petak, 28. lipnja 2019. je Svetkovina Presvetog Srca Isusova

Svete su mise su u 7,30 i 19,00 sati u katedrali.

 

Subota, 29. lipnja 2019.- Svetkovina je sv. Petra i Pavla

Svete su mise su u 7,30 i 19,00 sati u katedrali.

 

od 17. do 23. VI. 2019.

 

 

Četvrtak, 20. lipnja 2019. – PRESVETO TIJELO I KRV KRISTOVA – TIJELOVO

 

Svete su mise u 10,00 i 19,00 sati u katedrali.

 

Svetu misu s početkom u 10,00 sati predvodit će mons. dr.  Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski.

Nakon svete mise biti će procesija s Presvetim uz četiri postaje do crkve Gospe od Anđela.

Svetu misu i procesiju prenosit će HTV na 1. programu.

Presveti Sakrament se prenosi u ophodu da mu iskažemo javno štovanje i javno ispovjedimo svoju vjeru u prisutnost Tijela Kristova pod prilikama kruha.

Priključimo se u što većem broju na misi i procesiji i tako zajednički iskažimo našu vjeru u prisutnost Tijela Kristova pod prilikama kruha. Iskažimo svjedočanstvo naše vjere u pobožnom hodu, molitvi, čašćenju i pjesmi. Pobožni hod podrazumijeva i šutnju cijelo vrijeme trajanja procesije.

Sve koji stanuju ili imaju radnje u ulicama sv. Eleuterija i Decumanovoj, a kuda će proći Procesija s Presvetim, molimo da zelenilom, cvijećem, upaljenim svijećama, marama, zastavicama… okite prozore, izloge, ulaze… Također molimo sve koji imaju i u ovoj svetkovini otvorene radnje u navedenim ulicama da barem u vremenu prolaska procesije (od 10,45 do 12,00 sati) zatvore radnje i iziđu na ulicu s poštovanjem pozdraviti,  dočekati i pomoliti se pred Presvetim Sakramentom.

 

 

od 10. V. do 16. VI. 2019.

 

 

Ponedjeljak, 10. lipnja 2019. – Blagdan Majke Crkve

Svete su mise u katedrali u 7,30 i 19,00 sati, a u crkvi

Gospe od Brda (Madonna del Monte) u 17,00 sati

 

Četvrtak, 13. lipnja 2019. – Blagdan sv. Antuna Padovanskog

Svete su mise u katedrali u 7,30 i 19,00 sati, a u crkvi

Sv. Antuna u Malom Maju u 10,00 sati

 

Nedjelja, 16. lipnja 2019. – Kvatrena nedjelja

Od ove nedjelja nadalje svete će mise biti u katedrali u 7,30 sati

Do rujna neće biti sv. mise u 10,15 sati u crkvi Gospe od Anđela

Misa na groblju i molitva za pokojne je u 16,00 sati

 

od 03. V. do 09. VI. 2019.

 

Petak, 7. lipnja 2019.

Prvi petak u mjesecu lipnju.

Euharistijsko klanjanje od jutarnje do večernje svete mise.
Prigoda za svetu ispovijed prije jutarnje i večernje svete mise.

 

Subota, 8. lipnja 2019.

 

S početkom u 11,00 sati biti će u pulskoj katedrali svećeničko ređenje.

 

Nedjelja, 9. lipnja 2019. – SVETKOVINA DUHOVA – PEDESETNICA

 

Za vrijeme svete mise s početkom u 10,15 sati zahvalit ćemo Bogu za proteklu školsku i vjeronaučnu godinu.

 

Mjesec lipanj posvećen je Presvetom Srcu Isusovu

 

Preporučujemo moliti „zlatnu krunicu“ i litanije Presvetog Srca Isusova.

 

Zajednička pobožnost Presv. Srcu Isusovu biti će svake večeri pola sata prije večernje svete mise.

 

od 27. V. do 02. VI. 2019.

 

U utorak, 28. svibnja 2019. biti će sveta misa u 17,00 sati u crkvi kod Doma zdravlja - Gospe od Brda (Madonna del Monte).

 

U četvrtak, 30. svibnja 2019. je svetkovina Uzašašća Gospodinova.

Svete su mise u katedrali u 7,30 i 19,00 sat

 

od 13. do 19. V. 2019.

 

Trodnevnica za svetu potvrdu

Ponedjeljak (13. V.), utorak (14. V.) i srijedu (15. V.) biti će trodnevna priprema za sakrament svete potvrde.

Ponedjeljak i utorak biti će zajednička sveta misa u 19,00 sati u katedrali sa svim našim krizmanicima i nakon toga proba za krizmu.

U srijedu (15. V.) biti će ispovijedi za krizmanike, njihove roditelje i kumove iz škole Finida s početkom u 16,30 sati, a za sve ostale u 17,30 sati.

Podjela svete potvrde

Na V. vazmenu nedjelju, 19. svibnja 2019., mons. Dražen Kutleša, biskup, podijeliti će sakrament potvrde svim našim kandidatima. Sveta misa počinje u katedrali u 11,00 sati.

Preporučujemo naše krizmanike i njihove obitelji u molitvu.

Slijedeće nedjelje neće bit svete mise u 10,15 sati u crkvi Gospe od Anđela.

Svibanjske pobožnosti

Svakog dana u katedrali pola sata prije svete mise je molitva krunice.

Preporučujemo zajedničku molitvu svete krunice u našim obiteljima.

 

 

od 06. do 12. V. 2019.

  

Prva pričest

Nedjelja, 5. svibnja 2019. – 85 prvopričesnika.

Hvala svima koji su surađivali u odgoju i katehezi naših prvopričesnika.

Hvala svima koji su pomogli oko organizacije prve ispovijedi i pričest.

 

Pozivamo sve prvopričesnike da kroz ovaj tjedan svake večeri dođu na svetu misu i pričest.

 

Utorak, 7. svibnja 2019.

20,00 sati u župno dvorani – susret roditelja i kumova novokrštenika.

 

Srijeda, 8. svibnja 2018.

Obljetnica posvete porečke katedrale. Za našu župu svetkovina.

 

Petak, 10. svibnja 2018. – Gospa Trsatska.

 

Nedjelja, 12. svibnja 2019.

Svjetski molitveni dan za duhovna zvanja.

Majčin dan.

Sveti Leopold Bogdan Mandić.

 

od 22. do 28. IV. 2019.

  

Vazmeni ponedjeljak, 22. travnja 2019.

Svete su mise u:

7,30 sati u katedrali

17,00 sati u crkvi Gospe od Brda (Madonna del Monte)

19,00 sati u katedrali

Vazmeni utorak, 23. travnja 2019. spomendan sv. Jurja

Vazmeni četvrtak, 25. travnja 2019. blagdan sv. Marka Evanđeliste

Vazmena subota, 27. travnja 2019. spomendan sv. Liberata i bl. Ozane Kotorske

II. vazmena nedjelja. 28. travnja 2018. – NEDJELJA BOŽJEG MILOSRĐA

Nakon svete mise koja počinje u 11,00 sati u katedrali biti će susret roditelja  prvopričesnika i krizmanika. Budući da je ovo zadnji zajednički susret roditelja ovogodišnjih krizmanika  i prvopričesnika, molimo da barem jedan od roditelja bude nazočan na susretu kako bismo se mogli dogovoriti o detaljima prve pričesti i krizme.

Zahvala

Ovih je zadnjih dana bilo puno priprema za ova vazmena događanja. Na osobiti način zahvaljujem članovima župnog zbora, našim vjeroučiteljima i župnim animatorima, svima koji su nam pomogli oko uređenja liturgijskih prostora. Hvala gospođi Idi Terlević za aranžiranje ukrasa u crkvi.

Hvala i gospodinu biskupu, mons. Draženu Kutleši koji je predvodio slavlje Mise posvete ulja, Mise Večere Gospodnje, Misu Vazmenog bdijenja i misu na dan Vazma.

 

od 15. do 21. IV. 2019.

  

14. travnja 2019. - CVJETNICA

Uskrsne ispovijedi počinju u katedrali u 16,00 sati

15., 16. i 17. travnja - Veliki Ponedjeljak, Utorak i Srijeda

Svete su mise u 7,30 i u 19,00 sati u katedrali

Sat vremena prije večernje svete mise biti će euharistijsko klanjanje

18. travnja 2019. VELIKI ČETVRTAK

10,00 sati – Misa posvete ulja u katedrali

Misno slavlje će predvoditi mons. Dražen Kutleša u zajedništvu sa svećenicima i redovnicima Porečke i Pulske Biskupije

19,00 sati – Misa večere Gospodnje

Svečano misno slavlje predvodi također mons. Dražen Kutleša

Po završetku misnog slavlja i polaganja svetog otajstva na prikladno mjesto u kapeli sv. Križa biti će euharistijsko klanjanje do 21,00 sat

19. travnja 2019. – Veliki petak

Dan obveznog posta i nemrsa

Podsjetimo: Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezatan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica. Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: “Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina.”

19,00 sati počinju u katedrali Obredi Velikog petka

Po završetku obreda zajednički ćemo započeti Devetnicu Božjega milosrđa

20. travnja 2019. Velika subota

16,00 sati – biti će blagoslov uskrsne hrane u crkvi sv. Ane u Červaru

17,00 sati u crkvi sv. Blaža u Musaležu i crkvi Gospe od Anđela u Poreču

21,00 sat – Vazmeno bdijenje u katedrali

Vazmeno bdijenje će predvoditi mons. Dražen Kutleša, biskup

21. travnja 2019. USKRS

Svete su Mise:

7,30 sati u katedrali

9,00  sati u crkvi sv. Blaža u Musaležu, crkvi Gospe od Anđela u Poreču i u katedrali na talijanskom jeziku

11,00 sati u katedrali; misno slavlje predvodi mons. Dražen Kutleša, biskup

17,00 sati u crkvi sv. Ane u Červaru i

19,00 sati u katedrali

 

od 08. do 14. IV. 2019.

  

Petak – 12. travnja - Križni put

Pobožnost križnog puta u katedrali počinje u 18,30 sati.

24 sata za Gospodina

Euharistijsko klanjanje „24 sata za Gospodiena“ počinje i slijedećeg petka nakon jutarnje svete mise i zaključuje se u subotu također s jutarnjom svetom misom.

Uključimo se u čin molitve – klanjanja u neko nama najprikladnije vrijeme.

Subota, 13. travnja 2019. Uskrsne ispovijedi za krizmanike u katedrali

9,00 sati krizmanici 8. a i b razreda

10,00 sati krizmanici 8. c i d razreda

11,00 sati svi ostali krizmanici

 

Nedjelja, 14. travnja - CVJETNICA

Svete mise su u:

9,00 sati u crkvi Gospe od Anđela i sv. Blaža u Musaležu

10,30 sati blagoslov maslinovih grančica na trgu ispred Gospe od Anđela i procesija do katedrale gdje će biti sveta misa

Misu će predvoditi mons. Dražen Kutleša, biskup

19,00 sati u katedrali

Mise u 17,00 sati u crkvi svete Ane u Červaru neće biti

 Uskrsne ispovijedi počinju pokorničkim bogoslužjem u 16,00 sati u katedrali

Molimo da dođete na vrijeme jer je pokorničko bogoslužje već prvi dio ispovijedi

Za svetu ispovijed će biti na raspolaganju svi svećenici porečkog dekanata

 

od 01. do 07. IV. 2019.

  

Ljeto računanje vremena

Od nedjelje 31. ožujka večernje svete mise biti će u 19,00 sati u katedrali.

Križni put i prvi petak u mjesecu

Idući petak je prvi u mjesecu.

Prigoda za svetu ispovijed je u katedrali prije jutarnje i večernje svete mise.

Pobožnost križnog puta u katedrali počinje u 18,30 sati.

24 sata za Gospodina

Euharistijsko klanjanje „24 sata za Gospodiena“ počinje i slijedećeg petka nakon jutarnje svete mise i zaključuje se u subotu također s jutarnjom svetom misom.

Zajednička nakana klanjanja je za očuvanje i rođenje svakog začetog ljudskog života.

Uključimo se u čin molitve – klanjanja u neko nama najprikladnije vrijeme.

Duhovna obnova u Vrsaru

Slijedeći petak, subotu i nedjelju (5. 6. i 7. travnja)  održava se korizmena duhovna obnova u Vrsaru. Detaljni program duhovne obnove može se naći na web stranici naše župe ili na plakatima.

Blagoslov obnovljene crkve sv. Ane u Červaru

Na svetoj misi u nedjelju, 7. travnja 2019. biti će blagoslov obnovljene crkve sv. Ane u Červaru i novog oltara i ambona. Sveta misa počinje u 17,00 sati.

 

od 25. do 31. III. 2019.

  

Križni put

Svakog petka u katedrali pola sata prije večernje mise biti će pobožnost križnog puta. Još idući petak u 17,30 sati. U mjesecu travnju križni put biti će petkom u 18,30 sati.  Po završetku križnog puta biti će sveta misa.

 24 sata za Gospodina

I ove godine tijekom korizme imat ćemo svaki tjedan dvadesetčetirisatno euharistijsko klanjanje od jutarnje mise u petak do jutarnje mise u subotu.

Zajednička nakana klanjanja je za očuvanje i rođenje svakog začetog ljudskog života. Uključimo se u čin molitve – klanjanja u neko nama najprikladnije vrijeme.

Blagovijest – Navještenje Gospodinovo

U ponedjeljak, 25. ožujka Svetkovina je Navještenja Gospodinova – Blagovijest.

Tog dana svete su mise u katedrali u 7,30 i 18,00 sati.

Uređenje ispred crkve sv. Eleuterija i crkev sv. Ane u Červaru

Ovih dana dovršeno je uređenje ispred crkve sv. Eleuterija i ispred kipa  sv. Majke Terezije. Zahvaljujemo gosp. Marianu Bisakiu na inicijativi, prikupljanu potrebnih financijskih sredstava i vođenju svih radova. Hvala i svima koji su svojim darom omogućili financiranje uređenja ovog prostora.

Ovih tjedana uređena je izvana i iznutra crkva sv. Ane u Červaru. U nedjelju, 7. travnja biti će blagoslov obnovljene crkve, novog oltara i ambona. Sv. Misa će biti u 17,00 sati.

Ljetno računanje vremena

Slijedeće nedjelje prelazi se na ljetno računanje vremena.

Popodnevne svete mise od iduće nedjelje, 31. ožujka, biti će u Červaru u 17,00 sati, a u katedrali svakog dana u 19,00 sati.

 

od 11. do 17. III. 2019.

  

Križni put

Svakog petka u katedrali pola sata prije večernje mise biti će pobožnost križnog puta. Po „zimskom vremenu“ u 17,30 sati, a nakon promjene sata na „ljetno računanje vremena“ u 18,30 sati. Po završetku križnog puta biti će sveta misa.

 

24 sata za Gospodina

I ove godine tijekom korizme imat ćemo svaki tjedan dvadesetčetirisatno euharistijsko klanjanje od jutarnje mise u petak do jutarnje mise u subotu.

Zajednička nakana klanjanja je za očuvanje i rođenje svakog začetog ljudskog života. Uključimo se u čin molitve – klanjanja u neko nama najprikladnije vrijeme. Za one koji se mogu pozitivno žrtvovati preporučujemo sat noćne molitve klanjanja.

 

Korizmena duhovna obnova

S pobožnošću križnoga puta u petak, 15. ožujka u 17,30 sati u katedrali započinje korizmena duhovna obnova. Duhovnu obnovu će predvoditi mons. dr. Juraj Batelja, prelat, zagrebački kanonik i postulator kauzel bl. Alojzija Stepinca. Drugi dan duhovne obnove, u subotu, 16. ožujka u 17,30 sati, započeti će krunica i biti prigoda za svetu ispovijed, u 18,00 sati je sveta misa na nakon svete mise razmatranje. Duhovnu ćemo obnovu zaključite nedjeljnim svetim misama. Mons. Batelja predvoditi će svete mise u 9,00 sati u crkvi Gospe od Anđela i u 11,00 sati u katedrali.

Uključimo se osobno u ovo milosno vrijeme duhovne obnove. Pozovimo i potaknimo na sudjelovanje članove svoje obitelji, susjede, prijatelje, kolege na radnom mjestu; one kojima je teško; one koji su tužni i osamljeni…  Evo ti prigode za lijepu korizmenu gestu – svojim pozivom pomozi nekome da se još više približi Bogu i doživi njegovu neizmjernu ljubav. Pomoći jednoj duši da se približi Bogu i spasi, mnogo je više nego nekome pomoći da za koji dan produži ovaj i onako kratak i smrtni zemaljski život. Budimo apostoli Božje blizine i Božjeg milosrđa.

Nedjelja, 17. ožujka - Kvatrena nedjelja

U 16,00 sati biti će sveta misa na groblju.

 

od 04. do 10. III. 2019.

  

 

Ovog tjedna ju u:

Ponedjeljak, 4. III. - sv. Kazimir,

Srijeda, 5. III. - Pepelnica – Čista srijeda

Četvrtak, 7. III. – sv. Perpetua i Felicita

Petak, 8. III.- sv. Ivan Od Boga

Nedjelja, 1. korizmena

Srijeda, 6. III. : PEPELNICA – ČISTA SRIJEDA

Zapovijedani je post i nemrs.

Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezatan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica. Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: “Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina.”

Svete su mise s obredom pepeljenja u katedrali u 7,30 sati i u 18,00 sati.

Svetu misu u 18,00 sati predvodit će mons. dr. Dražen Kutleša, biskup.

 

Križni put

Svakog petka u katedrali pola sata prije večernje mise biti će pobožnost križnog puta. Po „zimskom vremenu“ u 17,30 sati, a nakon promjene sata na „ljetno računanje vremena“ u 18,30 sati. Po završetku križnog puta biti će sveta misa.

Petak , 8. ožujka 2018.

24 sata za Gospodina

I ove godine tijekom korizme imat ćemo svaki tjedan dvadesetčetirisatno euharistijsko klanjanje od jutarnje mise u petak do jutarnje mise u subotu.

Zajednička nakana klanjanja je za očuvanje i rođenje svakog začetog ljudskog života. Uključimo se u čin molitve – klanjanja u neko nama najprikladnije vrijeme.

Za one koji se mogu pozitivno žrtvovati preporučujemo sat noćne molitve klanjanja.

 

1. nedjelja korizme, 10. ožujka 2019.

Primit ćemo naše krizmanike u drugi stupanj pripreme za svetu krizmu za vrijeme svete mise u katedrali koja počinje u 11,00 sati. Nakon svete mise bit će susret roditelja krizmanika u katedrali. Molimo sve krizmanike i njihove roditelje da dođu na ovu svetu misu.

 

Susreti mladih

Ovog tjedna održat će se dva susreta mladih:

1. u petak, 8. ožujka 2019. u Franjevačkom samostanu u Pazinu s početkom u 19,30 sati.

2. u nedjelju, 10. 0žukka 2019. u Franjevačkom samostanu sv. Franje u Puli s početkom u 16,00 sati

 

od 25. II. do 3. III. 2019.

  

Na prvi petak u mjesecu, 1. ožujka 2019. prigoda za svetu ispovijed je od prije jutarnje (od 6,45 sati dalje) i večernje svete mise (od 17,15 dalje).

Euharistijsko klanjanje je od jutarnje do večernje svete mise u kapelici sv. križa u katedrali.

 

od 4. 10. II. 2019.

  

U nedjelju, 10. veljače je obljetnica smrti i blagdan bl. Alojzija Stepinca.

U ponedjeljak, 11. veljače je blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika.

U srijedu, 13. veljače je sv. Foška.

U četvrtak, 14. veljače je sv. Valentin. U našem Porečkom dekanatu napose se slavi u Kašteliru. Tamo će biti sveta misa u 11,00 sati.

 

Ovog tjedna nastavljaju se redovite župne aktivnosti.

od 4. 10. II. 2019.

  

Ovog tjedna nastavljaju se redovite župne aktivnosti.

 

od 28. I. do 3. II. 2019.

  

Ovog tjedna su:

Ponedjeljak, 28. I.: sv. Toma Akvinski

Četvrtak, 31. I.: sv. Ivan Bosko

Subota, 2. II.: Prikazanje gospodinovo – Svijećnica

Nedjelja, 3. II.: sv. Blaž

 

Petak, 1. II. 2019. Prvi petak u mjesecu

Ovog dana posjetit ćemo naše bolesnike i starije i odnijeti im svetu pričest.

Sveta ispovijed je prije jutarnje i večernje mise.

Zajednica „Bog je ljubav“ organizira na prvi petak cijelonoćno klanjanje pred Presvetim.

Klanjanje će započeti nakon jutarnje mise u petak i završiti prije svete mise u subotu. Nakana ovog klanjanja i molitve je za očuvanje života nerođenih.

 

Subota, 2. II. blagdan je Prikazanja Gospodinova – Svijećnica - Dan Života

Svete mise su u katedrali u 7,30 i 18,00 sati.

Za vrijeme svete mise biti će blagoslov svijeća

Preporučujemo prigodnu poruku za Dan života mons. Mate Uzinića predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj.

Na Svijećnicu je Dan života i Prvi petak u mjesecu.

 

Nedjelja, 3. veljače je spomen i sv. Blaža

Kako je običaj na ovaj dan biti će blagoslov grla nakon svake svete mise.

 

od 21. do 27. I. 2019.

Ovog tjedna nastavlja se i s redovitom župnima aktivnostima.

U subotu, 26. siječnja, blagoslovljat ćemo naselje Červar Porat.

 

od 14. do 20. I. 2019.

U četvrtak, 17. siječnja spomendan je sv. Antuna Pustinjaka.

Osim svetih misa u katedrali u 7,30 i 18,00 sati biti će i  u 10,00 sati sveta misa i blagoslov soli u crkvi sv. Antuna u Malom Maju.

 

Završile su školski praznici.

Ovog tjedna nastavlja se i s redovitom župnom katehezom.

 

 

od 7. do 13. I. 2019.

Nastavljamo s blagoslovom domova i obitelji prema naknadnoj prijavi.

Sve župne aktivnosti se održavaju po ustaljenom rasporedu.

od 31. XII. 2018. do 6. I. 2019.

Ponedjeljak, 31. prosinca 2018.

Misa zahvalnica u 18,00 sati u katedrali

 

Utorak, 1. siječnja 2019. Nova Godina – SVETKOVINA SV. MARIJE BOGORODICE

Svete mise su u:

9,00 sati u crkvi Gospe od Anđela

11,00 i 18,00 sati u katedrali

 

Petak, 4. siječnja 2019. Prvi petak u mjesecu

Euharistijsko klanjanje od jutarnje do večernje svete mise

 

Subota, 5. siječnja 2019.

U oči svetkovine Bogojavljenja na večernjoj misi koja počinje u 18,00 sati u katedrali biti će blagoslov vode

 

Nedjelja, 6. siječnja 2019. SVETKOVINA BOGOJAVLJENJA – SVETA TRI KRALJA

Svete su mise kao i svake nedjelje

 

Nastavljamo s blagoslovom domova i obitelji:

Blagoslivljat ćemo u ulicama gdje još nismo bili (većinom u starom gradu) i to u ponedjeljak, srijedu, četvrtak, petak i subotu

 

od 24. do 30. XII. 2018.

Na Badnjak, 24. prosinca samo je ujutro misa zornica u 6,00 sati u kapeli bazilike

 

Božić, utorak,  25. prosinca 2018.

Svete su mise:

00,00 sati  Misa polnoćka; predvodi mons. Dražen Kutleša, biskup

09,00 sati u crkvi Gospe od Anđela i sv. Blaža u Musaležu

11,00 sati u katedrali; predvodi mons. Dražen Kutleša, biskup

16,00 sati u crkvi sv. Ane u Červaru i u

18,00 sati u katedrali

U katedrali će na Badnjak biti prilika za svetu ispovijed od 22,00 sata pa do početka mise polnoćke

 

Ovog tjedna

U srijedu, 26. prosinca blagdan je sv. Stjepana, prvomučenika

U četvrtak,27. prosinca blagdan je sv. Ivana Apostola i Evanđeliste

U petak, 28. prosinca blagdan je Nevine Dječice

Svete su mise u katedrali u 7,30 i u 18,00 sati.

 

U nedjelju, 30. prosinca svetkovina je Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa.

Svete su mise kao i svake nedjelje

 

Od četvrtka, 27. prosinca, nastavljamo s blagoslovom obitelji i domova.

Blagoslivljat ćemo naselja Musalež i Valkarin, Stancije Vergotini i Portun i sve ostale stancije, u ulicama Mate Balote, Drage Gervaisa, Spinčićeva, Masse Lombarde, Ane Guštin, Gimnastička,  Gašpara Kalčića.

 

od 17. do 23. XII. 2018.

Hvala svima koji ste danas na Nedjelju caritasa dali svoj prilog za potrebe Caritasa Biskupije Porečke i Pulske.

 

Danas u 15,00 sati sv. Misa na groblju, a

U 16,00 sati božićne ispovijedi u katedrali. Sv. ispovijed ćemo započeti pokorničkim bogoslužjem, pa vas molimo da dođete na početak. Za pojedinačnu ispovijed biti će na raspolaganju svi svećenici Porečkog dekanata.

 

I u petak ovog tjedna biti će dvadeset i četiri satno euharistijsko klanjanje od mise zornice u petak do mise zornice u subotu. Uključimo se u ovaj sveti trenutak svojom nazočnošću i molitvom klanjanja pred Presvetim u neki nama najpogodniji trenutak tijekom dana ili noći.

 

Ovog tjedna nastavljamo s blagoslovom obitelji i domova.

 

Blagoslivljat ćemo:

Ponedjeljak u ulicama gdje još nismo bili u naseljima: Donji Špadići , Finida i Čimižin

Od utorka nadalje do kraja tjedna u naseljima: Varvari i obitelji oko bolnice

Od srijede nadalje do kraja tjedna novo naselje (prema Zelenoj Laguni).

 

 

od 10. do 16. XII. 2018.

Nastavljamo i ovog tjedna s misama zornicama svakog jutra, osim nedjelje, u 6,00 sati.

 

Euharistijsko klanjanje biti će i ovog tjedna od mise zornice u petak do mise zornice u subotu.

 

Nedjelja, 16. prosinca 2018. – Kvatrena nedjelja

Sveta mise u kapeli na groblju i u Červaru biti će u 15,00 sati

 

U 16,00 sati u bazilici započinju pokorničkim bogoslužjem božićne ispovijedi.

 

Molimo vas da dođete svi na početak pokorničkog bogoslužja kako bismo obavili zajednički prvi dio ispovijedi. Na raspolaganju za svetu ispovijed biti će svi svećenici dekanata.

 

Raspored božićnih ispovijedi u drugim župama dekanata možete pronaći na oglasnoj ploči i na web stranici župe.

 

Ponedjeljak, 10. prosinca 2018.

Počinjemo s blagoslovom domova i obitelji.

Ovaj tjedan blagoslivaljat ćemo obitelji i domove u naseljima: Veli Maj (ponedjeljak i četvrtak), Mali Maj (ponedjeljak i utorak), Vranići (ponedjeljak, utorak, srijeda),  Gulići (ponedjeljak i utorak),Donji Špadići 1. dio (petak, subota), Finida (petak, subota), Čimižin 1. dio (petak i subota).

 

od 3. do 9. XII. 2018.

 U ovom tjednu:

 Ponedjeljak: sv. Franjo Ksaverski

Utorak: sv. Barbara

Srijeda:  sv. Saba

Četvrtak: sv. Nikola

Petak: sv. Ambrozije

Subota: Bezgrešno začeće BDM

 

Početak došašća

Na prvu nedjelju došašća, 2. prosinca na trgu ispred crkve Gospe od Anđela u 16,45 sati biti će kratka molitva i paljenje prve adventske svijeće

U ponedjeljak, 3. prosinca počinju mise zornice. Jutarnja misa biti će u 6,00 sati u kapeli bazilike.

Petak, 7. prosinca – Prvi petak u mjesecu

Prigoda za svetu ispovijed je prije jutarnje mise zornice i prije večernje mise.

Nakon mise zornice biti će izloženo Presveto cijeli dan i cijelu noć (od petka na subotu) sve do mise zornice u subotu ujutro.

Subota, 8. prosinca – Svetkovina Bezgrešnog začeća BDM

Svete su mise u 6,00 i 18,00 sati u katedrali bazilike

Nedjelja, 9. prosinca – S malim zakašnjenjem, ali posebno za našu djecu, svoj dolazak najavio

       je sv. Nikola. On će doći u crkvu Gospe od Anđela nakon svete mise koja počinje u 10,15

 

od 18. do 25. XI. 2018.

Kroz slijedeći tjedan:

Četvrtak, sv. Cecilija

Petak, sv. Klement

Subota, sv. Andrija i drugi vijetnamski mučenici

 

Za vrijeme večernje svete mise, u nedjelju 18. studenog,  u katedrali u 18,00 sati započinje trodnevna priprema za blagdan sv. Maura, prvog poznatog porečkog biskupa, zaštitnika Porečke Biskupije i Grada Poreča.

Trodnevnicu će predvoditi oo. franjevci iz Pazina: p. Josip, p. Darko i fra Marinko.

Prvog dana trodnevnice, u nedjelju,  svetu će misu predvoditi p. Josip Vlašić, a duhovni nagovor nakon mise na temu „Pred Božjim pogledom“ imat će p. Darko Tepert.

U ponedjeljak, drugog dana trodnevnice, sv. misu će predvoditi o. Darko Tepert, a nakon mise molitvu pred raspetim na temu „Prinesi svoju ruku i stavi je u moj bok“ predvodit će fra Marinko Klaić.

I trećeg dana trodnevnice, u utorak, svetu će misu predvoditi p. Josip Vlašić, a molitveno čitanje biblijskog ulomka na temu „Danas mi je proboraviti u tvojoj kući“ održat će o. Josip Vlašić i fra Marinko Klaić.

Svakog dana trodnevnice od 17,30 sati za vrijeme molitve krunice biti će prigoda za svetu ispovijed.

Sudjelujmo i u ovim milosnim trenucima ove duhovne obnove. Dođite sa svojim članovima obitelji i pozovite svoje prijatelje i bližnje.

 

 

Srijeda, 21. studenog 2018. – Blagdan Sv. Maura, zaštitnika Porečke biskupije i grada Poreča

Svete mise u katedrali su u:

8,00 sati

10,30 sati; misno slavlje predvodi mons. Antun Škvorčević, biskup požeški u zajedništvu s biskupima Riječke metropolije i nazočnim svećenicima Biskupije Porečke i Pulske. Po završetku misnog slavlja je procesija s relikvijama sv. Maura ulicama grada Poreča.

18,00 sati; misno slavlje predvodi mons. Dražen Kutleša, biskup.

Po završetku svete mise bit će podjela plaketa zaslužnim vjernicima laicima naše Biskupije. Iz naše župe plaketu će primiti gđa. Irena Aranjoš za dugogodišnju suradnju u duhovnom, katehetskom i liturgijskom radu u župi.

 

od 12. do 18. XI. 2018.

Kroz ovaj tjedan:

Ponedjeljak, sv. Jozafat

Srijeda, sv. Nikola Tavelić, prvi hrvatski svetac

Četvrtak, sv. Albert Veliki

Subota, sv. Elizabeta Ugarska

 

Nedjelja, 18. studenog  2018.

Za vrijeme večernje svete mise u katedrali u 18,00 sati započinje trodnevna priprema za blagdan sv. Maura, prvog poznatog porečkog biskupa, zaštitnika Porečke Biskupije i Grada Poreča.

Trodnevnicu će predvoditi oo. franjevci iz Pazina: p. Josip, p. Darko i fra Marinko.

Pvog dana trodnevnice svetu će misu predvoditi p. Josip Vlašić, a duhovni nagovor nakon mise na temu „Pred Božjim pogledom“ imat će p. Darko Tepert.

Drugod dana trodnevnice, u utorak, 19. studenog 2018., sv. misu će predvoditi o. Darko Teperet, a nakon mise molitvu pred raspetim na temu „Prinesi svoju ruku i stavi je u moj bok“ predvodit će fra Marinko Klaić.

I trećeg dana trodnevnice svetu će misu predvoditi p. Josip Vlašić, a molitveno čitanje biblijsekog ulomka na temu „Danas mi je proboraviti u tvojoj kući“ održat će o. Josip Vlašić i fra Marinko Klaić.

Svakog dana trodnevnice od 17,30 sati za vrijeme molitve krunice biti će prigoda za svetu ispovijed.

Sudjelujmo i u ovim milosnim trenucima ove duhovne obnove. Dođite sa svojim članovima obitelji i pozovite svoje prijatelje i bližnje.

 

od 05. do 11. XI. 2018.

Svi susreti u župi događaju se po redovitom rasporedu.

od 30 X. do 4. XI. 2018.

 

Utorak, 30. listopada 2018.

19,00 sati – u župnoj dvorani susret roditelja i kumova novokrštenika.

Četvrtak, 1. studenog – Svetkovina Svih Svetih

Svete mise su u:

9,00 sati u crkvi Gospe od Anđela

11,00 i 18,00 sati u bazilici

15,00 sati na groblju

Misno slavlje i molitvu za pokojne predvodi mons. Ivan Milovan, biskup u miru

Petak, 2. studenog 2018. – Spomen svih vjernih mrtvih – DUŠNI DAN

Svete su mise u:

7,30 i 18,00 sati bazilici

15,00 sati kapeli na groblju

Od 15,00 do 17,00 sati molitva za pokojne pred Presvetim u kapeli bazilike

Prvi petak u mjesecu – svete ispovijedi prije jutarnje i večernje mise

 

od 1. do 7. X. 2018.

Ovaj tjedan:

Ponedjeljak – spomendan sv. Terezije od Djeteta Isusa

Utorak – spomendan Svetih Anđela Čuvara

Četvrtak – spomendan sv. Franje Asiškog

Subota – spomendan sv. Bruna

 

Ponedjeljak, 1. listopada 2018.

Započinju listopadske pobožnosti. U crkvi ćemo svakog dana pola sata prije mise moliti Gospinu krunicu. Preporučujemo zajedničku ili pojedinačnu molitvu krunice u obiteljima.

 

Od 1. listopada večernje mise biti će svakog dana u 18,00 sati u katedrali.

Ovaj tjedan započinje i vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike.

Nastavljaju se biblijsko – molitveni susreti – Lectio divina. Susreti će se održavati petkom u 19,00 sati u župnoj dvorani.

 

od 17. do 23. IX. 2018.

Petak, 21. rujna 2018. – Blagdan sv. Mateja, apostola i evanđeliste

 

Nedjelja, 23. rujna  2018.

Za vrijeme svete mise u 11,00 sati u bazilici biti će predstavljanje ovogodišnjih krizmanika.

Molimo za sve krizmanike koji su se upisali da dođu na svetu misu u baziliku.

Kvatrena nedjelja

Sveta misa na groblju biti će u 16,00 sati.

 

Približava se datum hodočašća u Lurd (od 8.do 13. listopada). Molimo sve koji još nisu uplatili cijeli iznos troškova hodočašća ili drugu ratu da to učine početkom ovog tjedna.

Detaljni program hodočašća možete pročitati na web stranici naše župe.

 

od 10. do 16. IX. 2018.

 

Utorak, 11. rujna 2018. - Spomendan bl. Francesca Bonifacia

Petak, 14. rujna 2018. – Blagdan Uzvišenja sv. Križa

Subota, 15. rujna 2018. – Spomendan Djevice Marije Žalosne

Svete su mise u 7,30 i 19,00 sati u bazilici.

 

Nedjelja, 16. rujna  2018.

Za vrijeme svete mise u 11,00 sati u bazilici biti će predstavljanje kandidata za prvu svetu ispovijed i pričest.

Spomendan sv. Eufemije, čiji se lik nalazi na mozaiku naše bazilike i časti u ovoj župi od VI. stoljeća, a njezine relikvije nalaze se u župnoj crkvi, njoj posvećenoj, u Rovinju od 800. godine.

 

Približava se datum hodočašća u Lurd (od 8.do 13. listopada). Molimo sve koji još nisu uplatili cijeli iznos troškova hodočašća ili drugu ratu da to učine ovih dana.

Detaljni program hodočašća možete pročitati na web stranici naše župe.

od 03. do 09. IX. 2018.

 Srijeda, 5. rujna 2018. - Spomendan sv. Majke Terezije

Svete su mise u 7,30 i 19,00 sati u bazilici.

 

 Petak, 7. rujna 2018. – Prvi petak u mjesecu

Prilika za svetu ispovijed je prije jutarnje i večernje svete mise.

Mjesec rujan prigoda je da započnemo devetnicu pobožnosti prvih petaka. Pozivamo da se uključimo u ovu pobožnost koja sa sobno nosi mnoge milosti.

U kapeli bazilike je euharistijsko klanjanje do jutarnje do večernje mise.

 

Subota, 8. rujna 2018. – Blagdan Rođenja BDM – Mala Gospa

Svete su mise u 7,30 i 19,00 sati u bazilici.

U 17,30 sati biti će Marijanska pobožnost na Stanciji Vergotini u povodu 15. godišnjice postavljanja Gospinog kipa. Pobožnost će biti pred Gospinim kipom. Pozivamo one koji stanuju na St. Vergotini, a i sve ostale koji mogu i žele da se  pridruže ovoj pobožnosti.

 

Nedjelja, 9. rujna  2018.

Od ove nedjelje nadalje više neće biti svete mise u 7,30 sati u bazilici, ali će biti do kraja školske godine „dječja misa“ u 10,15 sati u crkvi Gospe od Anđela.

Za vrijeme svete mise u 11,00 sati u bazilici biti će molitva zaziva Duha Svetoga za početak nove školske godine. Ujedno će biti nakon svete mise upis kandidata za prvu svetu pričest i krizmu u ovoj školskoj godini. Prijavnice za upis dobiti će djeca ovaj tjedan.

 

od 20. do 26. VIII. 2018.

Petak, 24. kolovoza 2018. - Spomendan mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića

Svete je misa u bazilici je u 7,30 sati; večernje mise neće biti u Poreču.

 U spomen mučeničke smrti bl. Miroslava svečanu svetu misu s početkom u 18,00 sati u Svetvičentu predvodit će mons. Zdenko Križić, gospićko – senjski biskup.

Pozivasmo one koji mogu da sudjeluju na ovom misnom slavlju u Svetvičentu.

Subota, 1. rujna 2018.

Biti će u svetištu Gospe Trsatske u Rijeci tradicionalno zavjetno hodočašće vjernika Istre.

Za ovo hodočašće organiziramo prijevoz autobusom. One koji žele ići autobusom neka se prijave. Cijena prijevoza je po osobi 50,00 kn. Autobus će krenuti u 7,00 sati s parkirališta ispred ulaza u osnovnu školu. Povratak predviđamo oko 16,00 sati.

Ove nedjelje (19. kolovoza) u našoj župi završavaju svoju službu župnog vikara vlč. Matteo Baccani i vlč. Josip Mašina, a ovog tjedna započinje s radom u našoj župi novi župni vikar vlč. Janez Barborič. Dosadašnjim župnim vikarima zahvaljujemo na duhovnoj i pastoralnoj službi u  župi, a novom župnom vikaru molimo blagoslovljenu prvu svećeničku službu.

 

Zbog personalnih promjena u župi, moramo mijenjati i raspored misa u Musaležu i Červaru. Od iduće nedjelje (26. kolovoza) nadaljene svete mise u Musaležu biti će u 9,00 sati a u Červaru u 17,00 sati. Ostale mise biti u uobičajno vrijeme.

 

od 12. do 19. VIII. 2018.

 

Nedjelja, 12. kolovoza 2018.

Na večernjoj Misi u bazilici započinjemo trodnevnu pripremu za svetkovinu Velike Gospe.

Trodnevnica će početi svake večeri s prigodom za sv. ispovijed od 18,00 sati. U 18,30 započet ćemo pobožnost Gospine krunice i u 19,00 sati biti će misno slavlje.

 

Večeras će misno slavlje predvoditi vlč. Ivan Kramar, župnik iz Baderne.

U ponedjeljak vlč. Lino Zohil, župnik iz Vrsara.

U utorak vlč. Dariusz Szymanski, župnik iz Višnjana.

 

Na Svetkovinu Uznesenja BDM – Veliku Gospu, 15. kolovoza 2018.,

na Svetkovinu kojoj je posvećena naša porečka katedrala i župa svete Mise biti će u katedrali u:

 7,30 sati

11,00 sati – misno slavlje predvodit će mons. dr. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski i

19,00 sati

U 9,00 sati biti će Misa u crkvi Gospe od Anđela.

Svetih misa u Červaru i Musaležu neće biti.

 

od 30. VII. do 05. VIII. 2018.

Prošle nedjelje u humanitarnoj akciji MIVA – za kupnju prijevoznih sredstava za misionare darovali ste 6.759,80 Kn i 70,00 €. Iznos od 8.000,00 kn proslijedili smo na adresu Papinskih misijskih djela u RH. Hvala Vam na Vašem daru.

23. srpnja 2018. Caritas Grčke uputio je poziv za žurnu pomoć stradalima od požara u kojem je ovih dana više desetak ljudi izgubilo život i nastala ogromna materijalna šteta. Na molbu Caritasa Grčke i preporuku Hrvatskog Caritasa i naše Biskupije i mi se odazivamo pozivu za pomoć nastradalima. Svoj prilog možete darovati na izlazu iz crkve u za to predviđenu kutiju ili osobno pomoć na druginačin. Upute kako se osobno uključiti u pomoć možete pronaći i na našoj web stranici www.zupaporec.com. Neka nam srca budu uvijek raspoloživa pomoći onima koji su u nevolji.

Četvrtak, 2. kolovoza 2018. spomen je Bl. Dj. Marije od Anđela. Gospi od Anđela posvećena je i naša crkva na Trgu Slobode. Povodom ovog spomendana biti će večernja sveta misa ovog dana u 19,00 sati u crkvi Gospe od Anđela. Misno slavlje predvodit će vlč. Damir Štifanić, mladomisnik. Toga dana neće biti večernje mise u 19,00 sati u katedrali.

Subota, 4. kolovoza spomen je sv. Ivana Marije Vianneya, zaštitnika župnika (i župnih vikara). Ovim povodom preporučujemo se u Vaše molitve.

 

od 23. do 29. VII. 2018.

Četvrtak, 26. srpnja 2018. - SPOMENDAN SV. JOAKIMA I ANE, roditelja BD Marije

Svete će Mise biti u katedrali u 7,30 i 19,00 sati

U 18,00 sati biti će sveta Misa ispred crkve sv. Ane u Červaru.

Misno slavlje predvodit će vlč. Sergije Jelenić, kancelar naše biskupije

Sat vremena prije Mise u Červaru biti će prilika za svetu ispovijed.

 

 I ove godine na predzadnji nedjelju mjeseca srpnja održava se međunarodna humanitarna akcija MIVA (misionarska vozila) u kojoj se prikupljaju sredstva za kupnju  vozila za misionare diljem svijeta. Vozilo misionar koristi se za sve potrebe u misijama: prijevoz bolesnika i trudnica, siromašnoj djeci omogućuje pristup obrazovanju, služi za nabavu hrane i higijenskih potrepština… ponekad je misionarovo vozilo jedino u mjestu, pokrajini ili selu… Sredstvima koja su se prošle godine donirana u Hrvatskoj kupljeno je pet vozila za misionare i to u Boliviji, Islandu, Kongu, Tanzaniji i Beninu. Naša je župa sudjelovala s iznosom od 6.500,00 kn.

Pozivamo Vas i ove godine da se priključimo ovoj humanitarnoj inicijativi. Svoj prilog možete darovati u kutiju koja se nalazi na izlazu iz crkve. Uz kutiju se nalaze i naljepnice s likom sv. Kristofora, zaštitnika putnika, i nekoliko mirisnih privjesaka za vozila. Uz vaš dar možete se poslužiti naljepnicom ili privjescima. Hvala vam na vašem daru.

 

od 11. do 17. VI. 2018.

Srijeda, 13. lipnja 2018.

Spomendan je sv. Antuna Padovanskog

Svete će mise biti u katedrali u 7,30 i 19,00 sati te u crkvici sv. Antuna u Malom Maju u 9,30 sati

 

Nedjelja, 17. lipnja 2018.

Započinju nedjeljne svete Mise u 7,30 sati u katedrali

Do mjeseca rujna neće biti svete Mise u 10,15 sati u crkvi Gospe od Anđela

 

Mjesec je lipanj posvećen Presvetom Srcu Isusovu. Preporučujemo zajedničku i pojedinačnu pobožnost Srcu Isusovu.

 

Molimo sve koji žele hodočastiti u Lurd od 8. do 13. listopada 2018. da uplate prvu ratu u iznosu od 1.000,00 kuna

 

od 4. do 10. VI. 2018.

Petak, 8. lipnja 2018.

SVETKOVINA PRESVETOG SRCA ISUSOVA

Svete su mise u 7,30 i 19,00 sati u katedrali.

 

Molimo sve koji su se upisali za hodočašće u Lurd od 8. do 13. listopada 2018. da uplate prvu ratu u iznosu od 1.000,00 kuna.

od 21. do 27. V. 2018.

Nedjelja 27. svibnja 2018.

17,00 sati sveta Misa u kapeli na groblju

  Četvrtak, 31. svibnja 2018.  SVETKOVINA PRESVETOG TIJELA I KRVI RISTOVE – TIJELOVO

Svete Mise:

09,00 sati Gospa od Anđela i sv. Ani – Červar

09,30 sati sv. Blaž – Musalež

11,00 sati u Katedrali

Nakon Mise je procesija s Presvetim do crkve Gospe od Anđela

Pozivamo sve ovogodišnje prvopričesnike da se u 10,30 sati u sakristiji katedrale pripreme za procesiju

19,00 sati u katedrali

 Petak, 1. lipnja 2018.

Prvi je dan mjeseca lipnja posvećenog Presvetom Srcu Isusovu. Svake večeri prije večernje Mise biti će pobožnost Presvetom Srcu Isusovu.

Prvi je petak u mjesecu. Svete su ispovijedi prije jutarnje i večernje svete Mise.

 

od 21. do 27. V. 2018.

 

 Na svetkovinu Duhova završava Vazmeno vrijeme koje smo započeli na blagdan Pepelnice. Bogu zahvaljujemo za mnoge milosti koje smo primili u ovom razdoblju.

 Ponedjeljak, 21. svibnja 2018. – Duhovski ponedjeljak, blagdan Majke Crkve

 Svete su Mise u 7,30 i  u 19,00 sati u katedrali.

U 17,00 sati biti će Misa u crkvi kraj bolnice – Madonna del Monte.

 Nedjelja, 27. svibnja 2018. - Svetkovina Presvetog Trojstva

 U povodu ljetnih kvatri biti će u 17,00 sati Misa na groblju.

 

 Svakog jutra i večeri pola sata prije početka Mise molimo krunicu.

 

Svakog petka euharistijsko je klanjanje u kapeli katedrale od jutarnje do večernje Mise.

 

od 14. do 20. V. 2018.

Čestitamo svim krizmanicima naše župe na primljenom sakramentu svete potvrde.

 

Zahvaljujemo roditeljima, vjeroučiteljima, župnim animatorima na suradnji oko pripremanja naših krizmanika na ovaj sakrament.

Zahvaljujemo predvoditelju slavlja svete potvrde mons. Draženu Kutleši, biskupu.

Zahvaljujemo zboru mladih i župnom zboru koji su pjesmom i  glazbom pratili krizmaničko slavlje.

Hvala svima koji su nas pratili molitvom, kao i onima koji su nam pomogli oko uređenja crkve i na bilo koji drugi način doprinijeli ovom slavlju.

 

Pozivamo naše krizmanike da svakodnevnom molitvom, redovitim pohađanjem nedjeljne i blagdanske mise, pristupajući sakramentu pomirenja i živeći evanđeoske vrijednosti razvijaju milosne darove koje su primili na svetoj potvrdi.

 

Srijeda, 16. svibnja 2018.

U župnoj dvorani s početkom u 19,00 sati biti će susret roditelja i kumova novokrštenika u vidu pripreme na krštenja koje ćemo slaviti slijedeće nedjelje.

 

Nedjelja, 20. svibnja 2018. DUHOVI – PEDESETNICA

Svete su mise kao i svake nedjelje.

 

Svibanjska pobožnost

Svakog jutra i večeri pola sata prije svete mise nastavljamo sa svibanjskom pobožnošću u katedrali.

Preporučujemo zajedničku i pojedinačnu molitvu krunice, osobito u obiteljima.

 

Nastavljamo s redovitim susretima Lectio divina ponedjeljkom i utorkom.

 

od 6. do 13. V. 2018.

Nedjelja, 6. svibnja 2018.

Zahvaljujemo roditeljima naših prvopričesnika, vjeroučiteljima, župnim animatorima, zboru mladih, svima koji su na pomogli oko uređenja crkve i svim ostalima koji su nam na bilo koji način pomogli oko organizacije ovogodišnje prve svete ispovijedi i pričesti.

Utorak, 8. svibnja 2018.

Godišnja misa koja se održava dva dana prije blagdana Uzašašća biti će u 17,00 sati u crkvi Madonna del Monte.

Četvrtak, 10. svibnja 2018.

Svetkovina je Uzašašća Gospodinova. Svete će mise biti u katedrali u 7,30 i 19,00 sati.

Ovog dana započinje i trodnevna priprema naših pripravnika za svetu potvrdu. Neka svi kandidati dođu na svetu misu u 19,00 sati u katedralu i ostanu na probi koja će biti poslije mise.

Petak, 11. svibnja 2018.

Drugi je dan trodnevne priprema na sakrament svete potvrde. Molimo također da svi kandidati za krizmu sudjeluju na svetoj misi u 19,00 sati u katedrali i probi nakon toga.

Subota, 12. svibnja 2018.

Blagdan je sv. Leopolda Bogdana Mandića, sveca svete ispovijedi.

U 9,00 sati započeti će svete ispovijedi za naše kandidate za krizmu, njihove kumove i roditelje i to: u 9,00 sati za 8 a i b razred; u 10,00 sati za 8 c i d razred; te u 11,00 sati za sve ostale.

Nedjelja, 13. svibnja 2018.

Rođendan je bl. Miroslava Bulešića, mučenika svete krizme.

S početkom svete mise u 11,00 sati u katedrali  mons. Dražen Kutleša, biskup, podijelit će sakrament svete potvrde 66 mladih naše župe.

Preporučimo ovog tjedna u molitve i zagovor bl. Miroslava naše krizmanike.

 

od 30. IV. do 6. V. 2018.

Utorak, 1. svibnja 2018.

Blagdan je sv. Josipa Radnika. Svete su mise u katedrali u 7,30 i u 19,00 sati.

S prvim danom mjeseca svibnja započinju svibanjske pobožnosti.

Svakog dana pola sata prije jutarnje i večernje svete mise molit ćemo krunicu Blažene Djevice Marije.

Potičemo na zajedničku i pojedinačnu molitvu krunice, osobito u obiteljima.

 

Četvrtak, 3. svibnja 2018.  započinje trodnevna priprema na prvu svetu ispovijed i pričest.

U četvrtak i petak pozivasmo naše prvopričesnike da sudjeluju na svetoj misi u 19,00 sati u bazilici. Po završetku svete mise biti će probe za prvu pričest.

 

Petak,  4. svibnja 2018.

Blagdan je sv. Florijana, zaštitnika od požara i zaštitnik vatrogasaca.

Povodom ovog blagdana biti će u katedrali s početkom u 10,00 sati sveta misa na kojoj će sudjelovati djelatnici Javne vatrogasne jedinice iz Poreča i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz okolice.

Vatrogasni su osobe koje brinu za naše zajedničko opće dobro.  Pozivamo sve koji možete da se pridružite ovoj molitvi moleći Boga da nas po zagovoru sv. Florijana čuva od pošasti vatre i blagoslovi sve naše vatrogasce.

 

Subota, 5. svibnja 2018.

Od 9,00 do 12,00 sati biti će u katedrali prva sveta ispovijed za naše prvopričesnike i to: u 9,00 sati za 3. a i b razred, u 10,00 sati za 3. c i d razred a u 11,00 sati za sve ostale. Pozivamo njihove roditelje i članove obitelji da pristupe svetoj ispovijedi i na taj način zajedno slavimo veliko Božje milosrđe.

 

Nedjelja, 6. svibnja 2018.

U 11,00 sati biti će slavlje prve pričesti u bazilici.

Ove nedjelje neće biti svet mise u 10,15 sati u crkvi Gospe od Anđela.

Uključimo ovog tjedna naše prvopričesnike i njihove obitelji u naše molitve.

 

od 23. do 30. IV. 2018.

Održavaju se uobičajne tjedne aktivnosti u župi.

 

od 15. do 22. IV. 2018.

Četvrtak, 19. travnja 2018.

Prva je godišnjica smrti mons. Antuna Bogetića, biskupa.

Sveta će misa za pokojnog mons. Antuna Bogetića biti u bazilici u 18,00 sati.

Na svetoj će misi ove večeri sudjelovati i sudionici vjeronaučne olimpijade srednjoškolaca koja se završava ovog dana u Poreču.

Misno slavlje predvodit će mons. Dražen Kutleša, biskup.

 

Večernje mise u 19,00 sati neće biti.

 

Nedjelja, 22. travnja 2018.

Za vrijeme svete mise u 11,00 sati u katedrali biti će primanje naših krizmanika među pripravnike. Po završetku svete mise održat će se susret roditelja ovogodišnjih krizmanika. Molimo krizmanike i njihove roditelje da dođu na svetu misu u katedralu u 11,00 sati.

od 19. do 25. 03. 2018.

Ponedjeljak, 2. travnja 2018. – USKRSNI PONEDJELJAK

 Svete su Mise u bazilici su u 7,30 i 19,00 sati.

U 17,00 sati biti će misa u crkvi Gospe od Brijega (Madonna del Monte).

 

Srijeda, 4. travnja 2018.

Susret roditelja i kumova novokrštenika biti će u 20,00 sati u župnoj dvorani.

 

Nedjelja, 8. travnja 2018. – NEDJELJA BOŽJEG MILOSRĐA

Za vrijeme svete Mise koja počinje u 11,00 sati petero djece primit će sakrament svetoga krsta.

 

 Kroz ovaj tjedan svaki dan u 18,40 sati u bazilici molit ćemo zajednički devetnicu Božjemu milosrđu.

od 19. do 25. 03. 2018.

Nedjelja 25. ožujka 2018. - Cvjetnica

10,30 sati na trgu ispred crkve Gospe od Anđela biti će blagoslov maslinovih grančica i procesija prema katedrali gdje će biti sv. Misa. Sv. Misu predvodit će mons. Dražen kutleša, biskup.

16,00 sati počinje pokorničko bogoslužje s pojedinačnom svetom ispovijedi.

Od danas nadalje svakog dana večernja sv. Misa biti će u 19,00 sati.

 

Veliki ponedjeljak, utorak i srijeda, 26., 27. i 28. ožujka 2018.

 Jutarnja sv. Misa u 7,30 sati.

Od 18,00 do 19,00 sati euharistijsko klanjanje u kapeli sv. Križa u katedrali.

U 19,00 sati sv. Misa.

 

Veliki četvrtak, 29. ožujka 2018.

10,00 sati sv. Misa posvete ulja.

19,00 sati Misa večere gospodnje.

Obrede Velikog četvrtka predvodi mons. Dražen Kutleša, biskup.

 

Veliki petak, 30. ožujka 2018.

Obredi Velikog petka počinju u 19,00 sati.

 

Velika subota, 31. ožujka 2018.

17,00 sati biti će blagoslov uskrsnog jela u crkvi Gospe od Anđela, Musaležu i Červaru.

 

USKRS

U 21, sat počinje Vazmeno bdijenje u katedrali; predvoditi mons. Draežn Kutleša, biskup.

 

Nedjelja, 01. travnja 2018. USKRS

Svete Mise su:

07,30       Bazilika                09,00    Gospa od A. 

09,00       Bazilika(tal.)         09,30       Musalež

09,00        Červar

11,00       Bazilika – predvodi mons. Dražen Kutleša, biskup

19,00       Bazilika

 

od 19. do 25. 03. 2018.

 

Nedjelja, 18. ožujka 2018.

Danas popodne s početkom u 16,00 sati održat će se tradicionalni križni put „Ka svetom Andriji“ u Vrsaru. Okupljanje je u 15,30 sati na parkiralištu kraj groblja u Vrsaru.

 

Ponedjeljak, 19. ožujka 2018. Svetkovina sv. Josipa

Svete mise na svetkovinu sv. Josipa su u 7,30 i u 18,00 sati u bazilici.

 

Srijeda, 21. ožujka 2018.

Za vrijeme večernje mise s početkom u 18,00 sati u katedrali koju će predvoditi naš biskup, mons. Dražen Kutleša, bit će slavlje krštenja i krizme odraslih koji su se intenzivno pripremali za to u posljednjih nekoliko mjeseci.

 

Nedjelja, 25. ožujka 2018. – CVJETNICA

Svete će mise biti u 9 sati u crkvi Gospe od Anđela; u 9,00 sati u Červaru; u 9,30 u Musaležu; u 11,00 i u 18,00 u bazilici. U 10,15 sati neće biti mise u crkvi Gospe od Anđela.

 

U 10,30 sati je okupljanje na trgu ispred crkve Gospe od Anđela, blagoslov maslinovih grančica i procesija prema katedrali gdje će biti sveta misa koju će predvoditi biskup mons. Dražen Kutleša.

 

U 16,00 sati u bazilici započeti će pokorničko bogoslužje i pojedinačna sveta ispovijed. Molimo sve koji se žele ispovjediti da dođu na vrijeme – na pokorničko bogoslužje – kako bi zajednički mogli obaviti zajedničku pripremu i prvi dio ispovijedi. Za pojedinačnu svetu ispovijed biti će na raspolaganju svi svećenici Porečkog dekanata.

 

od 04. do 11. 03. 2018.

 

Nedjelja 4. ožujka 2018.

Danas završava „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, pod geslom „Da ne ohladi ljubav mnogih“ (Usp. Mt 24, 12).

Darovi prikupljeni u današnjoj milostinji proslijedit ćemo  Caritasu Bosne i Hercegovine.

 Popodne u 16,30 sati počinje korizmeno hodočašće vjernika Porečke Biskupije u porečku katedralu. U 16,30 sati počinje pokorničko bogoslužje s mogućnošću pojedinačne ispovijedi, zatim slijedi križni put i pobožnost Milosrdnom Isusu. U 18,00 sati je sveta misa koju će predvoditi mons. Dražen Kutleša, biskup.

 

 Petak, 9. ožujka 2018.

Prema inicijativi pape Franje započinje u mnogim crkvama svijeta molitvena inicijativa „24 sata za Gospodina“. Naša se župa rado priključuje ovoj molitvenoj inicijativi ove korizme.

Ovog petka imat ćemo uobičajeno klanjanje od jutarnje mise do početka pobožnosti križnog puta u 17,30 sati u katedrali. Po završetku večernje svete mise u petak izložit ćemo Presveti Sakrament za molitvu u kapeli katedrale. Presveto će ostati izloženo cijelu noć i cijelu subotu do večernje svete mise. U subotu, sat vremena prije večernje mise, od 17,00 do 18,00 sati, bit će animirano zajedničko klanjanje u kapeli. „24 sata za Gospodina“ zaključit ćemo svetom misom u 18,00 sati.

Pozivamo sve kojima dopušta zdravlje i druge obveze da urone barem sa sat vremena u ovu „rijeku ljubavi“ prema Gospodinu koja će poteći cijelim svijetom. Prihvatimo kao korizmenu žrtvu – iskren i očit znak naše želje za obraćenjem i još dublje prianjanje uz Gospodina  - molitvu u noćnim satima, kasno navečer ili rano ujutro.

od 19. 02. do 04. 03. 2018.

Nedjelja 25. veljače 2018.

Povodom proljetnih kvatri Sv. misa je u 15,00 sati u kapeli na groblju.

Petak, 2. ožujka 2018.

Prvi je petak u mjesecu.

Prilika za sv. ispovijed je prije jutarnje i večernje mise u bazilici.

Toga dana posjetiti ćemo starije i nemoćne i donijeti im sv. pričest.

Euharistijsko klanjanje je od jutarnje do pobožnosti križnog puta u kapeli bazilike.

U 17,30 sati počinje pobožnost križnog puta u bazilici.

Subota, 3. ožujka 2018.

U Pazinskom kolegiju u Pazinu počinje u 9,30 sati duhovna obnova za članove župnih zborova, župnih pastoralnih vijeća, članova župnih caritasa, župnih animatora…

Duhovna obnova završit će zajedničkom svetom misom i objedom.

Pozivamo i naše suradnike u župi da se pridruže ovom duhovnom susretu u Pazinu.

Nedjelja, 4. ožujka 2018.

Tradicionalno je hodočašće (18. po redu) u porečku katedralu vjernika dijela Porečke biskupije. Program počinje u 16,30 sati s pokorničkim bogoslužjem i pojedinačnom ispovijedi. Nastavlja se s pobožnošću križnoga puta i zaključuje svetom misom u 18,00 sati. Sv. misu će predvoditi mons. Dražen Kutleša, biskup.

Priključimo se ovom korizmenom duhovnom trenutku u što većem broju.

od 19. 02. do 25. 02. 2018.

Nedjelja, 25. ožujka 2018.

Za vrijeme sv. mise koja počinje u 11,00 sati u bazilici biti će primanje krizmanika među kandidate za krizmu. Molimo sve krizmanike da dođu u baziliku.

 

Od 8. do 13. listopada 2018. (od ponedjeljaka do subote) porečki dekanat organizira hodočašće u Lurd.

Cijena aranžmana hodočašća je 2.800,00 kn. U aranžman je uključen prijevoz i smještaj  tijekom putovanja na bazi polupansiona.

Molimo zainteresirane da se prijave u župnom uredu. Može se prijaviti i upisati u svim župnim uredima u dekanatu.

 

 

od 11. 02. do 18. 02. 2018.

 Nedjelja, 11. veljače 2018. - GOSPA LURDSKA

Na blagdan Gospe Lurdske Svjetski je dan bolesnika. Molimo za naše bolesnike, starije i nemoćne kao i za ve koji se brinu za njih: obitelji, liječnike, medicinsko osoblje… Posjetimo kojeg bolesnika…

Srijeda, 14. veljače 2018. – ČISTA SRIJEDA, PEPELNICA

Zapovijedani je post i nemrs.

Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezatan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica. Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: “Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina.”

 Svete su mise s obredom pepeljenja su u bazilici u 7,30 i 18,00 sati.

Svetu misu u 18,00 sati predvodit će mons. Dražen Kutleša, biskup.

Petak, 16. veljače 2018.

Svakog korizmenog petka održavat će se pobožnost križnog puta s početkom u 17,30 sati u katedrali. Po završetku križnog puta biti će sveta misa.

Euharistijsko klanjanje biti će od jutarnje mise do početka križnog puta.

 

od 29. 01. do 04. 02. 2018.

Petak, 2. veljače 2018. – Prikazanje Gospodinovo, Svijećnica

Sv. mise i blagoslov svijeća u 7,30; 11,00 i 18,00 sati u bazilici.

Prvi je petak u mjesecu. Sv. ispovijed prije jutarnje i večernje mise.

Posjetiti ćemo starije i nemoćne i donijeti im sv. pričest.

Euharistijsko klanjanje od jutarnje do večernje mise u kapeli bazilike.

Subota, 3. veljače 2018. – Sv. Blaž

Sv. mise i blagoslov grla u 7,30 i 18.00 sati u bazilici.

 

Nedjelja, 4. veljače 2017. – Dan života

 

od 1. do 7. siječnja 2018.

Ponedjeljak, 1. siječnja 2018. – MARIJA BOGORODICA – Nova Godina

Svete mise će biti u:

9,00 u crkvi Gospe od Anđela

11,00 u bazilici

18,00 u bazilici

Petak, 5. siječnja 2018. u oči svetkovine Bogojavljenja biti će za vrijeme svete mise koja počinje u 18,00 sati u bazilici blagoslov vode.

 Prvi je petak u mjesecu. Prilika za svetu ispovijed je prije jutarnje i večernje mise.

 Euharistijsko klanjanje je od jutarnje do večernje mise u kapeli bazilike.

 Subota, 6. siječnja 2018. svetkovina BOGOJAVLJENJE

Svete su mise kao i svake nedjelje.

  Nedjelja, 7. siječnja 2018. – KRŠTENJE GOSPODINOVO

 Slijedeći tjedan blagoslivljat ćemo:

Utorak: Ulice: Ana Guštin, Milhanovićeva, Massa Lombarda, Drage Gervaisa, St. Portun

Srijeda: St. Vergotini, Vukovarska, Mate Balote

Četvrtak: Gašpara Kalčića, Gimanstička, Spinčićeva, Rajka Stipe

Petak: Musalež, St. Gržina, St. Bergamenate, St. Garbina, St. Amoroso, St. Padovan